• 2024 03 19

OTP Bank Liga - 17. forduló

A Debrecen nyerte a rangadót

A Honvéd négy meccs óta nem nyert

A házigazda Diósgyőr 1-1-es döntetlent játszott szombaton a második félidő nagy részében emberhátrányban futballozó, újonc Kisvárdával. A DVTK sorozatban negyedik bajnokiján szerzett pontot, s továbbra is egy ponttal előzi meg a már kieső helyen álló Kisvárdát.

Diósgyőri VTK-Kisvárda Master Good 1-1 (1-1)

Diósgyőr, 2513 néző, v.: Berke
gólszerzők: Juhar (14.), illetve Sassá (32.)
sárga lap: Brkovic (43.), Vernes (49.), illetve Ene (2.), Lucas (38.)
kiállítva: Lukjancsuk (51.) 
    
Diósgyőri VTK: Bukrán - Brkovic, Karan (Tóth B., 85.), Tamás M. - Sesztakov, Szabó B. (Mihajlovic, 57.), Márkvárt, Tajti, Juhar - Hasani - Vernes (Bacsa, 73.)

Kisvárda: Felipe - Lukjancsuk, Beriosz, Ene, Priotic - Karaszjuk, Ilic (Izing, 90.), Lucas, Sassá (Gosztonyi, 74.) - Milevszkij (Melnyik, 55.), Horváth Z.

    Mindkét csapat lendületesen kezdte a találkozót, majd miután a Diósgyőr egy szerencsés, megpattanó szabadrúgásgóllal vezetéshez jutott, átvette az irányítást a Kisvárda. A vendégek türelmesen támadtak, s miután hatástalanítottak egy-két hazai kontrát, sikerült egyenlíteniük.
    A szünet után nem sokkal, a törlesztő Lukjancsuk kiállítása miatt emberhátrányba került a Kisvárda, amely ezt követően jobbára csak a védekezésre összpontosított. Ahogy teltek a percek, egyre nyomasztóbbá vált a DVTK labdabirtoklási fölénye, de a hazai játékosok nem tudták átjátszani a fegyelmezett vendégvédelmet. A hajrában aztán mindkét oldalon akadtak veszélyes helyzetek, végül azonban maradt a döntetlen.


Az MTK Budapest hazai pályán könnyedén, 4-0-ra legyőzte a Haladás csapatát. A fővárosiak egymást követő két bajnoki vereség után tudtak ismét győzni, míg a szombathelyiek kilencedik idegenbeli NB I-es találkozójuk után is mindössze egy szerzett ponttal állnak vendégként.

MTK Budapest-Szombathelyi Haladás 4-0 (1-0)

Új Hidegkuti Nándor Stadion, v.: Karakó
gólszerző: Baki (5.), Lencse (48.), Gera (57.), Farkas B. (87.)
sárga lap: Lencse (26.), illetve Jancsó (33.), Mészáros (50.), Jagodics (60.), Priskin (74.)

MTK Budapest: Kicsak - Baki, Balogh Bé., Szelin, Katona M. - Vass Á. - Gera, Vogyicska, Bognár I. (Deutsch, 85.), Schäfer (Farkas, 73.) - Lencse (Torghelle, 61.)
 
Szombathelyi Haladás: Rózsa - Habovda, Kolcák (Rácz, 58.), Tamás L., Bosnjak - Jagodics, Benes - Mészáros, Jancsó, Ofosu (Bambgoye, 46.) - Priskin (Gaál, 77.)

    A hétközi kupakudarc után - az MTK a harmadosztályú Ajkával szemben búcsúzott a sorozattól - gyorsan vezetést szereztek a hazaiak: Bognár István szögletét Baki csúsztatta a szombathelyiek kapujába. Az első félidő hajrájában ismét majdnem betalált a fővárosi csapat, ám az újabb Bognár-Baki akció végén utóbbi kísérlete a kapufán csattant.
    A fordulás után azonnal növelték előnyüket a hazaiak, majd néhány perccel később eldöntötték a három pont sorsát: előbb egy hatalmas vendég védelmi hibát kihasználva Lencsének néhány lépésről kellett csak begurítania Rózsa kapujába a labdát, majd a hálóőr Gera Dániel nem túl erős lövését "védte be".
    A hajrában is folyamatosan az MTK támadott, az utolsó percekben a csereként beállt Farkas Balázs is betalált. Feczkó Tamás csapata ilyen arányban is megérdemelten győzött a gyengén játszó Haladás ellen.


Az éllovas Ferencváros 3-2-re legyőzte a vendég Mezőkövesdet, így az utolsó őszi forduló eredményeitől függetlenül a tabella élén zárja az esztendőt.

Ferencváros-Mezőkövesd Zsóry FC 3-2 (1-0)

Groupama Aréna, 7054 néző, v.: Andó-Szabó
gólszerzők: Lanzafame (1., 79.), Varga R. (87. - 11-esből), illetve Cseri (83. - 11-esből), Vadnai (91.)
sárga lap: Petrjak (27.), Sigér (71.), Otigba (86.), illetve Cseri (4.), Szeles (36.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics G., Blazic, Otigba, Heister - Sigér, Gorriaran (Rui Pedro, 89.) - Varga R., Lanzafame, Petrjak (Bőle, 84.) - Böde (Leandro, 61.)

Mezőkövesd: Szappanos - Farkas D., Pillár, Szalai A., Silye (Mesi, 44.) - Vadnai, Szeles - Cseri, Molnár G., Vajda (Szakály D., 64.) - Drazic

    Lanzafame góljával már a 37. másodpercben vezetéshez jutott a házigazda, de a vendégcsapat nem zuhant össze. A mezőkövesdiek fegyelmezett munkával mezőnyjátékra kényszerítették a Ferencvárost, amely csak pár helyzetet tudott kidolgozni, ám a gólveszély azokból is hiányzott. A vendégek viszont el sem jutottak Dibusz Dénes kapujának közelébe.
    A szünet után rákapcsolt a Ferencváros, de csak lövésekig jutott és tíz percig tudta beszorítani ellenfelét, előnyét azonban nem sikerült növelnie. Ezután ismét kiegyenlítődött a mezőnyjáték, helyzet egyik oldalon sem adódott, olykor szórványos fütty is hallatszott a hazai szurkolók részéről. Lanzafame révén a 79. percben mégis megduplázta előnyét a Ferencváros, melynek végül Varga Roland értékesített büntetője is kellett a győzelemhez. A szélső találata előtt ugyanis mezőkövesdi részről Cseri Tamás - ugyancsak büntetőből -, majd a 91. percben Vadnai Dániel is egygólosra csökkentette a különbséget, ami a lefújásig már nem változott.
    A ferencvárosi együttes pályaválasztóként már 29 mérkőzése nem kapott ki a bajnokságban, a Mezőkövesd ellen pedig 12. tétmeccsén - két döntetlen és egy vereség mellett - a kilencedik győzelmét aratta, sorozatban a hatodikat. Kuttor Attila együttesének ezzel a vereséggel megszakadt a hat tétmérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata.


A Debreceni VSC 2-0-ra legyőzte a vendég Honvéd FC együttesét. A kispestiek megszakítás nélkül negyedik meccsükön maradtak nyeretlenek, s egymás után második vereségüket szenvedték el, míg a DVSC sorozatban második sikerét aratta.
    
Debreceni VSC-Honvéd FC 2-0 (1-0)

Debrecen, 1828 néző, v: Erdős
gólszerzők: Bódi (43.), Szécsi (78.)
sárga lap: Varga K. (17.), Csősz (30.), Bódi (48.), Pávkovics (81.)

DVSC: Nagy - Kusnyír (Kinyik, 78.), Pávkovics, Szatmári, Ferenczi - Varga K., Csősz, Haris, Bódi (Jovanovic, 82.) - Avdijaj (Takács T., 87.), Szécsi

Honvéd: Gróf - Heffler, Batik, Kamber, Skvorc - Gazdag, Hidi, Nagy G. (Májer, 57.) - Banó-Szabó, Tischler (N'Gog, 58.), Holender

    Két nagy hazai gólhelyzettel indult a mérkőzés, amelynek első félidejében mezőnyben is valamelyest fölényben játszott a DVSC. A vezető gólt két perccel a szünet előtt szerezte meg Bódi Ádám, akinek nagyjából 23 méterről, a tizenhatos bal sarka elől ellőtt szabadrúgásába Gróf kapus csak belekapni tudott. Az erős lövés nyomán a rövid felső sarokba tartott a labda, amelyre a Honvéd hálóőre talán késve indult el, ezért nem tudta kiütni.
    Fordulás után a fővárosiak változatlanul nem tudtak mit kezdeni a hajdúsági együttessel, amely előtt számos lehetőség adódott, és az addig ziccereket hibázó Szécsi 78. percben szerzett góljával végleg eldöntötték a mérkőzést. 
    A Debrecen megérdemelten győzte le a fásult Honvédot, és tartotta otthon mindhárom pontot.


A Puskás Akadémia Arabuli góljával az utolsó percben egyenlített a Paks ellen szombaton a felcsúti Pancho Arénában. A vendégcsapat a 72. perctől emberhátrányban játszott.

Puskás Akadémia FC - Paksi FC 1-1 (0-1)

Felcsút, 517 néző, v.: Bognár T.
gólszerző: Arabuli (90+4.), illetve Remili (32.)
sárga lap: Szolnoki (39.), Hegedűs J. (68.), Arabuli (78.), Knezevic (82.), illetve Lenzsér (57.), Kővári (61.), Báló (64., 72.)
    piros lap: Báló (72.)

Puskás Akadémia: Danilovic - Osváth (Radó 67.), Szolnoki, Hegedűs J., Poór, Trajkovski - Urblík, Varga J., Mioc (Arabuli 46.) - Kiss T. (Latifi 79.), Knezevic
    
Paks: Rácz G. - Kővári, Lenzsér, Gévay, Fejes (Báló 56.) - Papp K., Kecskés T., Bertus - Remili (Egerszegi 86.), Hahn (Szabó J. 79.), Bartha
    
    A paksiak kezdték agilisabban a találkozót, ám mezőnyfölényük kevés helyzetet eredményezett. A hazaiak elsősorban a védekezéssel voltak elfoglalva az első félórában, játékukban semmi gólveszély nem volt. A Paks a 32. percben megszerezte a vezetést: egy rövid felszabadítás után Remili Mohamed 18 méterről, kapásból, félfordulattal bombázott a kapu jobb oldalába. A gólt követően meglepő módon a vendégek maradtak támadásban és Papp Kristóf révén egy lesgólig is eljutottak.
    Remili szép lövésével kezdődött a második félidő, aztán átvette a játék irányítását a Puskás Akadémia. A hazaiak nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, de csak távoli lövésekig jutottak. A paksiak lendületes ellentámadásokat vezettek, és biztosan őrizték előnyüket. A 72. percben azonban megfogyatkoztak, miután a csereként beállt Báló Tamás néhány perc alatt két sárga lapot is kapott. A felcsútiak mindent egy lapra feltéve támadtak, és a mérkőzés utolsó pillanataiban Bacana Arabuli góljával egyenlíteni tudtak.


A címvédő Mol Vidi FC 2-0-ra kikapott az Újpest vendégeként.

Újpest FC-Mol Vidi FC 2-0 (2-0)

Szusza Ferenc Stadion, 1674 néző, v.: Farkas Á.
gólszerzők: Novothny (26.), Nwobodo (33.)
sárga lap: Litauszki (80.), Novothny (84.), illetve M. Scepovic (29.), Pátkai (47.), Milanov (80.)
    
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Litauszki, Ristevski, Balázs B. - Sankovic, Onovo - Nwobodo (Lukács, 93.), Zsótér (A. Diallo, 79.), Beridze (Nagy D., 90.) - Novothny

Vidi: Kovácsik - Fiola (Kovács I., 66.), Juhász R., Vinícius, Stopira - Hadzic, Pátkai (Nikolov, 55.) - Nego, Huszti (Hodzic, 55.), Milanov - M. Scepovic
    
    Kiegyenlített, helyzetek nélküli mezőnyjátékot követően Fiola Attila hibáját kihasználva - a válogatott védő röviden tette haza a labdát a kapus Kovácsik Ádámnak - a szemfüles Novothny Soma szerzett vezetést a házigazdáknak a 26. percben. A jó tempójú találkozón az Újpest hét perccel később megduplázta előnyét: Obinna Nwobodo ziccerben lépett ki, majd higgadtan gurított a fehérvári kapuba. A Vidit megzavarta a két kapott gólt, a vendégcsapat igyekezett ugyan átvenni az irányítást, de veszélyt csak szögleteket követően tudott kialakítani a zártan védekező újpestiek kapujánál.
    A térfélcsere után mindkét oldalon sok volt a technikai hiba, így nem alakulhatott ki folyamatos játék és a kapuk sem forogtak veszélyben. A vendégek a folytatásban bő tíz perc alatt mindhárom cserelehetőségüket kihasználták. Sikerült felpörgetniük a tempót és irányítani a mérkőzést, de a gól továbbra sem volt benne a játékukban. Beszorult saját térfelére az Újpest, amely lelkes csapatmunkával megtartotta kétgólos előnyét a lefújásig.
    Az Újpest 2016. február 13. óta először győzte le a fehérváriakat, akik azóta két döntetlen mellett hat alkalommal nyertek. Az újpestiek a győzelem nélkül letudott három legutóbbi bajnoki mérkőzést - és a Magyar Kupából való kiesést - követően gyűjtötték be újra a három pontot, míg a Vidi sorozatban aratott három bajnoki siker után szenvedett a vereséget.