• 2024 04 25

Dárdai szakemberei visszaadták az öttusát a világbajnok Kasza Róbertnek

Rendbe jött világbajnok

Jó döntést hozott az ősszel a makacs sérüléssel bajlódó Kasza Róbert, amikor fogta magát és Berlinben keresett orvoslást a panaszaira. A magyar öttusázót segítő sporttársként Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője hozta össze azokkal a tekintélyes szakemberekkel, akik rövid idő alatt rátaláltak a bajok okára, és azonnal meg is tették a szükséges lépéseket. Nem túlzás azt mondani, hogy Kasza Berlinben kapta vissza a sportágát, a folyamatos edzések lehetőségét.

Visszatérő combizom fájdalma és az itthoni kezelések félsikere miatt Kasza Róbertnek az egész versenyidénye süllyesztőbe került 2018-ban, éles kontrasztként azok után, hogy egy évvel korábban az öttusa világbajnokságon és az Eb-n is ezüstérmet nyert egyéniben. Kilátástalannak tűnő helyzetében támadt az az ötlet, hogy Dárdai Pál közreműködésével egy német egészségügyi stáb segítségét kérik, amelynek orvos, oszteopata és fizioterapeuta tagjai hetente találják szembe magukat harcképtelenné vált labdarúgók talpra állításának sürgető feladatával.

Kaszát októberben egy héten át vizsgálták és  kezelték azok a specialisták, akik nem csupán a Hertha BSC, hanem egy sor  Bundesligában szereplő csapat focistáinak gondját viselik, viszont egytől egyig olyanok,  akiknek eddig egyszer sem volt dolguk öttusázó pacienssel.

„Már az első napon kiderült, hogy a combhajlító izmokra kisugárzó erős fájdalmat az elmozdult csigolyák okozzák, emiatt az izmok folyamatosan feszülnek, ez pedig magában hordozza a szakadás állandó veszélyét. Ismert és számomra ismeretlen, rendkívül határozott mozdulatokkal „szedtek szét” és raktak úgy össze, hogy szinte azonnal elképesztő javulást éreztem. Folyamatosan magyaráztak nekem, és azt is elmondták, hogy mostantól minden edzés előtt a tanácsaikat követve kell felkészítenem magamat a terhelésre. Máskülönben jöhetek vissza Berlinbe” – nyilatkozta a jövőre a 33. születésnapjához érkező Kasza Róbert az SzPress Hírszolgálatnak.

A Központi Sportiskolához hű öttusázó az elmúlt években aligha mondhatta magát a szerencse fiának. Előbb részleges izomszakadás, majd súlyos bokaszalag szakadás akadályozta meg a versenyzésben, de volt térdműtétje és kulcscsonttörése is. A most orvosolt combhajlítóizom fájdalmakról nem is beszélve…   

„Karácsonyi ajándékomnak tekinthetem a gyógyulásomat, és azt, hogy két hónapja folyamatosan és egyre nagyobb lendülettel edzhetek, gátlások és félsz nélkül. Jól ment minden a novemberi japán edzőtáborozás alatt, az pedig különleges boldogságot jelentett a számomra, hogy a „munka végeztével” megérkezett a feleségem Tokióba és néhány napot kettesben turistáskodhattunk a Felkelő Nap országában. Remélem, hogy egyszer a két fiúgyermekünkkel, a 4 éve Bulcsúval és a még csak egy esztendős Petivel visszatérhetünk ebbe a csodálatos országba, ahová jómagam már 2020-ban olimpikonként szeretnék újra megérkezni.”

 Kasza Róbert erős indíttatást érez magában a jövő évi feladatok teljesítéséhez. Bizonyítási lehetőség 2019-ben is bőven akad, a hangsúly viszont a két olimpiai kvalifikációs versenyre kerül. Júliusban az Európa-bajnokságon lehet kvótát szerezni, majd másfél hónappal később a világbajnokságon, amelynek a magyar válogatottak örömére Budapest ad otthont.

„A kihagyott év, a sok bosszúság és gond után szeretnék egy újabb sikeres évet zárni 2019-ben, hogy megnyugodva és felspannolva folytathassam a felkészülésemet a tokiói ötkarikás versenyekre” – hangsúlyozta Kasza Róbert.