• 2024 04 25

Győzelem Horvátország ellen a női Európa-bajnokságon

Szinte biztos a középdöntő

A magyar női kézilabda-válogatott 24-18-ra legyőzte Horvátország csapatát a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, hétfőn Montbéliard-ban, ezzel nagy lépést tett a középdöntőbe jutás felé.

Az ezúttal fehér mezben játszó magyar női kézilabda-válogatott alaposan átérezte annak a súlyát, hogy a horvátok elleni mérkőzés sorsdöntő az Európa-bajnokságon a továbbjutás szempontjából. Ennek szellemében a 13. percben már 7-2-re vezettek a mieink. Azonban ezután a magyar csapat elkezdett önmaga ellen játszani, sok volt az eladott labda és az egyéb hiba, a horvátok pedig fel is jöttek kettő gólra. Az első 30 perc további részében aztán visszaállt a rendes kerékvágásba a találkozó, hiszen nem jött a hollandok ellen tapasztalt negatív fordulat. Igaz a déli szomszédaink sem ugyanazt a játékerőt képviselik, mint a németalföldiek. A félidőben így már négy gólos, 13-9-es volt a Rasmussen csapat előnye.

A fordulás után pedig a játék egyetlen elemében maradtunk alul a horvátokkal szemben, a büntetődobások egyszerűen nem mentek. Egymás után maradtak ki ugyanis a magyar hetesek. De támadásban megvolt a kellő összhang, a védekezés összeállt, Bíró Blanka pedig remekül védett. A második félidő közepén már nyolc góllal vezettek már a mieink, a horvátok pedig inkább a keménységben jeleskedtek, mint kézilabdában. A hajrában aztán az előny megtartásával sem volt gond, így 24-18-ra győzött a magyar csapat. A mieinknél Schatlz, Kovacsics és Háfra egyarán 5-5 gólig jutottak, míg Kovács Anna 4-et dobott. A mérkőzés embere pedig Bíró Blanka lett. A hatgólos győzelemmel pedig szinte biztossá vált, a továbbjutás a csoportból, hiszen elég valószerűtlen, hogy ez a horvát válogatott megverné a hollandokat az utolsó meccsén. Ennek ellenére a spanyolok elleni szerdai meccs nagyon fontos lesz, hiszen jó lenne a középdöntős küzdelmeket minél több ponttal megkezdeni.

Női kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló, C csoport:
Magyarország-Horvátország 24-18 (13-9)

Montbéliard, 2000 néző, v.: Vranes, Wenninger (osztrák)
lövések/gólok: 35/24, illetve 41/18
gólok hétméteresből: 7/3, illetve 4/3
kiállítások: 8, illetve 14 perc

Magyarország: Bíró - Lukács 2, Kovács A. 5, Kovacsics 4, Mészáros, Háfra 5, Schatzl 5, cserék: Kiss É., Planéta, Tóth G. 1, Pálos-Bognár, Tóvizi 1, Lakatos, Szalai, Kazai 1, Orbán, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A csoport másik mérkőzésén Hollandia 28-27-re verte Spanyolországot. Ezzel edldől, hogy a magyar válogatott továbbjutott a középdöntőbe. 

Az állás: 1. (és továbbjutott) Hollandia 4 pont, 2. (és továbbjutott) Spanyolország 2 (52-46), 3. (és továbbjutott) MAGYARORSZÁG 2 (49-46), 4. Horvátország 0