• 2024 03 19

'21-ben jönnek a 21-esek

Magyarország rendezheti Szlovéniával a 2021-es U21-es Európa-bajnokságot

Az UEFA végrehajtó bizottsága mai ülésén úgy döntött, hogy Magyarország és Szlovénia rendezheti közösen a 2021-es U21-es Európa-bajnokságot. Hazánk tehát a 2019-es női BL-döntő, majd a 2020-as férfi Európa-bajnokság után 2021-ben is kontinentális döntőnek ad otthont.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Szlovéniával közösen nyerte a 2021-es U21-es Európa-bajnokság rendezési jogát.  A 2021 júniusában sorra kerülő korosztályos Eb-t hat helyszínen rendezik, 12 csapat részvételével, a tervek szerint Székesfehérváron, Szombathelyen és Budapesten, illetve Celjében, Ljubljanában és Mariborban. A magyar és a szlovén válogatott rendezőként automatikusan ott lesz a tornán, korosztályos válogatottunk tehát nem vesz részt a jövő ősszel induló Eb-selejtező sorozatban, az Európa-bajnokságig kizárólag felkészülési mérkőzéseken lép pályára.

A 2021-es Eb nyitómérkőzését Ljubljanában, a torna döntőjét Magyarországon rendezik. Az Európa-bajnokság csoportküzdelmei három darab négycsapatos csoportban zajlanak, a csoportgyőztesek és a legjobb második helyezett jut be a torna elődöntőjébe.

Az UEFA 1978 óta rendezi meg a hivatalos U21-es Európa-bajnokságot, a magyar válogatott azóta egy alkalommal szerepelt a döntőben.

A döntést így értékelte az Európa Labdarúgó Szövetség kongresszusán résztveő MLSZ elnök Csányi Sándor a szövetség honlapjának: „A fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország alkalmassá vált arra, hogy rendszeres házigazdája legyen a legjelentősebb nemzetközi futballeseményeknek. A döntéssel az UEFA a magyar futball jövőjét is támogatta: az U21-es Eb rendezés lehetősége azt is jelenti, hogy a későbbi felnőtt válogatott gerincét jelentő tehetségek a kontinens legjobbjaival játszhatnak kiélezett mérkőzéseket, hazai pályán.”