• 2024 03 19

Jó sorsolás Dublinban

A vb ezüstérmessel egy csoportban, de az igazán nehéz ellenfelek elkerülték a magyarokat

Horvátország, Wales, Szlovákia, Azerbajdzsán. Ezek ellen a válogatottak ellen tudja kiharcolni a magyar válogatott a kijutást a 2020-as Európa-bajnokságra. A csoport első két helyezettje lesz ott egyenes ágon az EB-n, a többiek a Nemzetek Ligája pótselejtezős ágában bízhatnak.

Mit ér a Nemzetek Ligája csoportmásodik helye? Nyilvánvaló volt, hogy erre a kérdésre az Európa-bajnoki sorsolás után kapunk majd tisztább választ. A 2020-as labdarúgó kontinenstornát 12 városban rendezik, így nincsen házigazda, aki automatikusan ott lesz majd a tornán. A 10 selejtezőcsoportból az első két helyezett ott lesz az Eb-n, a többiek pedig a Nemzetek Ligája négy osztályából kerülnek ki, mindegyikből egy-egy, kivéve hogyha onnan már mindenki kijutott az Eb-re.

A magyar csapatot az Nemzetek Ligája szereplése után a negyedik kalapból húzták, így mikor a Rossi csapatra rákerült a sor, már három csoportellenfél a helyén volt, így ekkor már volt miért izgulni. Nem igazán az első kalapból kikerülő gárda miatt, hanem a második és harmadikból kikerülő miatt. Ami szerencse volt, hogy két rendező országnál több nem lehetett egy csoportban, így például a holland-német duót elkerültük. A világbajnoki ezüstérmest viszont nem, ugyanis Horvátország, Wales és Szlovákia mellé került a magyar csapat, ezzel eldőlt, hogy ötös csoportba kerülnek Szalaiék.

Az ötödik kalapból pedig Azerbajdzsánnal egészült ki az I csoport.

Marco Rossi az MLSZ.hu-n így értékelte a sorsolást: 

Horvátország kiemelkedik a csoportunkból, a többi csapat ellen leginkább rajtunk múlik, hogy milyen eredményt érünk el. A horvátokat nem kell bemutatni senkinek, a vb-ezüstérmes csapat teljesen más szintet képvisel, mint a csoport többi együttese. Wales esetében nagy szerencsénk, hogy Ryan Giggs nem fog játszani, hiszen már szövetségi kapitány. De a viccet félretéve azt gondolom, hogy a csoport második helyéért velük és Szlovákiával leszünk majd harcban. A szlovákokkal ráadásul egészen biztos nagyon izgalmas, igazi derbit fogunk játszani otthon és idegenben is. Emellett Azerbajdzsánt sem szabad alábecsülnünk, bár az is igaz, hogy ha felkészülten, fejben is tisztán lépünk pályára ellenük, akkor könnyebb dolgunk lehet ellenük, mint a többiek ellen. Igazán különleges lesz a 2020-as Eb, a budapesti rendezésnek köszönhetően pedig számunkra még egyedibb lesz, hiszen szinte az otthonunkban rendezik a világ egyik legnagyobb sporteseményét. Azt megígérhetem, hogy a lehető legjobban felkészítem a csapatot a selejtező-mérkőzésekre – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Az Eb-selejtezők teljes csoportbeosztása:

A csoport: Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó

B csoport: Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg

C csoport: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország

D csoport: Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár

E csoport: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország, Azerbajdzsán

F csoport: Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia,  Feröer-szigetek,  Feröer-szigetek

G csoport: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Macedónia, Lettország

H csoport: Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra

I csoport: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino 

J csoport: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein 

 

A Marco Rossi irányította válogatott programja a következő lesz 2019-ben: 

március 21.: Szlovákia-Magyarország
március 24.: Magyarország-Horvátország
június 8.: Azerbajdzsán-Magyarország
június 11.: Magyarország-Wales
szeptember 9.: Magyarország-Szlovákia
október 10.: Horvátország-Magyarország
október 13.: Magyarország-Azerbajdzsán
november 19.: Wales-Magyarország


Rájátszás sorsolása: november 22. 
Az Eb sorsolása: december 1.
Rájátszás elődöntői: 2020. március 26–28. 
Rájátszás döntői: március 29–31.

Európa-bajnokság: június 12.–július 12.