• 2024 04 24

Győzelem hosszabbításban Hollandia ellen

Még él a vb-álom

Győzni minden áron. Ez lehetett a szlogenje a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak vasárnap délután a hollandok elleni vb-selejtezőn, hiszen a csoport harmadik, még kijutást érő helyére csak így maradt volna esély.

Amikor Sztojan Ivkovics a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a második negyed közepén „kiharcolt” magának egy technikai faltot, jó okkal tette. Hiszen a zsúfolásig megtelt Tüskecsarnokban a hazai csapat nem kezdte jól a találkozót. Kellerék éppen csak túljutottak a 10 ponton az első negyedben és nagyjából ez volt az oka, hogy az első félidő java részében a magyar csapat inkább csak futott a hollandok után. De aztán utolérte a narancssárga mezeseket, Ivkovics mester pedig a technikaival is az ellenfél lendületét igyekezte megtörni, sikerrel. A budapesti világbajnoki selejtező mindkét válogatottnak azonos okból volt nagyon fontos. A csoport ugyanis így állt a vasárnapi meccsek előtt: 1. Litvánia 17 pont, 2. Olaszország 16, 3. Lengyelország 14, 4. Horvátország 13, 5. Magyarország 13, 6. Hollandia 12 pont. Így aki nyer, annak megmarad az esélye arra, hogy maradék két fordulóban megszerezze a vb-kvalifikációt, aki kikap az lemondhat a vb álmairól. A litvánok már matematikailag is, az olaszok csak minden reális papírforma szerint lesznek ott a kínai vb-n. De persze ahhoz, hogy sikerüljön a még továbbjutó harmadik hely megszerzése, itt győzni kellett. A második negyed hajrájában aztán a mieink nagy lépést tettek a siker felé vezető úton. 29-27-nél újra vezetett a válogatott, majd Vojvoda harmadik triplájával három pontos volt az előny. A szünetben pedig 34-29 állt az eredményjelzőn, amikor pihenőre vonultak a csapatok.

A két csapat hollandiai meccsén Vojvodáék 15 ponttal győztek, azonban a második félidő elején úgy látszott, hogy itthon erre a különbségre vajmi kevés esély van. A vendégek ugyanis gyorsan felzárkóztak egy pontra, majd 40-39-nél vezettek is. Ekkor azonban jöttek a magyar triplák, előbb Vojvoda, majd Benke is távolról talált be. Keller ekkor már négy személyi hibánál járt, így leginkább a padról nézte, ahogy Govends dupláival a magyar csapat hat pontra növeli az előnyét. Az utolsó 10 percnek pedig úgy indultak neki a csapatok, hogy a mieink 56-53-ra vezettek.

És egy 12-4-es etappal indult az a záró felvonás, így hét perccel a vége előtt 11 ponttal vezetett a magyar válogatott, amely innentől kezdve az idővel is játszott. De a hollandok csak nem akartak leszakadni, ám ekkor szerencsére jöttek Govens villanásai, amivel sikerült megtartani az előnyt. A hajrában pedig a legjobbkor jöttek a lepattanók, majd a 19 pontig jutó Benke duplája. De mellette még három magyar játékos is 10 pont fölé tudott kerülni. A vége aztán a vártnál is izgalmasabb lett, hiszen a 17 másodperccel a vége előtt feljött két pontra a vendégegyüttes. De volt ennél rosszabb is, hiszen vendégek az utolsó támadásuknál egy triplával egyenlítettek, így jöhetett a hosszabbítás, 78-78-nál.

A ráadás öt percben a hollandok kezdtek jobban, majd jött a magyar fordítás és nem sokkal több, mint egy perccel a vége előtt Vojvoda egy hármassal 20 pont fölé került. Majd nem sokkal később már Vojvoda volt a találkozó legeredményesebb embere 22 ponttal. 20 másodperccel a vége előtt pedig csak egy pont volt az előny. De jött Allen két büntetője, majd Benke remek labdalopása és duplája, ami után már nem tudtak visszajönni a hollandok. Így az Ivkovics csapat végül öt ponttal győzött.

Magyarország-Hollandia  91-86 (12-15, 22-14, 22-24, 22-25, 13-8)

A magyar pontszerzők: Vojvoda 22, Benke 21, Govens 15, Eilingsfeld 11, Allen 9, Perl 6, Keller 5, Váradi 2

A csoport többi mérkőzésén: Litvánia-Horvátország 79-62, Lengyelország-Olaszország 94-78

Mivel a lengyelek is győztek, így ők egy ponttal a mieink előtt állnak, így a magyar válogatott akkor lehet csak biztos a vb kijutásban, hogy az utolsó két mérkőzését egyaránt megnyeri.

A magyar válogatott további menetrendje a vb-selejtezőkön:
2019. február 22., péntek: Olaszország-Magyarország
2019. február 25., hétfő: Magyarország-Horvátország