• 2024 04 27

Budapesten rendezik a 2018/2019-es női vízilabda világliga nyolcas döntőjét

Ezzel Magyarország automatikus résztvevő

A világliga győztese lesz az első kvalifikált résztvevője a 2020-as tokió-i olimpiának

A rövidpályás úszó világbajnokság kínai helyszínén döntött a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a 2018/19-es női vízilabda világliga sorozat döntőjének rendezőjéről. Új-Zélandon kívül Magyarország pályázott a rendezésre. A döntés értelmében a 2019. június 4-9. között megrendezésre kerülő esemény házigazdája Budapest lesz. A sportdiplomáciai siker jelentősége többek közt az is, hogy a sorozat győztese kvalifikálja magát elsőként a 2020-as tokió-i olimpiára. 

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) közleménye szerint tekintettel arra, hogy az olimpiai kvalifikáció megszerzése rendkívül nehéz feladat, illetve a női vízilabda népszerűsége világszerte, így hazánkban is jelentősen növekszik, az MVLSZ stratégiájaként minden egyes alkalmat meg kell ragadni, amely hozzásegítheti az általa kiemeltként kezelt és támogatott csapatot a tokiói induláshoz.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke: „A rendezés elnyerésének értékét növeli, hogy úgy kellett más jelentkezőkkel megküzdenünk, hogy közben épp elkezdtük a Magyar Vízilabda Szövetség és rajta keresztül a hazai vízilabdázás megújítását. Biztos, hogy a győzelemben nélkülözhetetlen volt a Sportért Felelős Államtitkárság és a Nemzetközi Sportpályázatok Kormánybiztosának támogatása és az összehangolt munka. Így tudtuk közösen a legmagasabb szinten képviselni a magyar sport érdekeit. A hazai környezet mindig sokat számít egy-egy világeseményen, amelyet női válogatottunk ismét megtapasztalhat majd – szövetségünk hite szerint így, együtt sikerülhet a csapat előtt álló akadályok leküzdése.