• 2024 03 19

Legyőzni a legyőzhetetlent

Csak a Chelsea elleni győzelem adhat esélyt a Vidinek

Telt ház előtt rendezik meg csütörtökön este hétkor a A Vidi-Chelsea összecsapást az Európa Ligában. A csoportkörből már továbbjutott angol gárda a makulátlan mérlegéért küzd, míg a Vidinek győznie kell a londoni kékek ellen a második hely eléréséért.

Persze a győzelem önmagában kevés, hiszen a Vidi csak akkor juthat a következő szakaszba, hogyha több pontot szerez, mint a jelenleg második fehérorosz BATE Boriszov a görög PAOK vendégeként. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar bajnok bravúrgyőzelemmel is kiesik, ha a fehéroroszok győznek Szalonikiben.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a következőképpen értékeltek a küzdő felek: 

Marko Nikolics, a Vidi FC vezetőedzője: 

"Szeptemberben még senki sem számított rá, hogy ennek tétje lehet, hogy így fogunk állni az utolsó játéknapon.  Játékosaim már korábban is bebizonyították, hogy csodát tudnak tenni, ezt most mégegyszer megtehetik a londoniak ellen is, hiszen azt gondolom, csütörtökön már egy pontszerzés is csodaszámba menne. Biztos vagyok benne, hogy játékosaim különleges motivációval lépnek pályára holnap, ráadásul telt ház előtt. Ha azt kérdeznék, ki tart velük Magyarországra és ki nem, nem tudnék válaszolni, de egyébként sem igazán számít, hiszen az úgynevezett B-csapatuk is bajnok lenne a világ legtöbb bajnokságában. Ha nem jön Hazard, ott van Pedro, ha nem jön Kanté, játszik Fábregas, ha nem jön Giroud, ott van Morata és így tovább - nincs igazán különbség."

Kovácsik Ádám, a Vidi FC játékosa:

"Nagyon várom a holnapi összecsapást, hiszen már a Stamford Bridge-en is szerettem volna ott lenni a pályán. A sors úgy hozta, hogy csak akkoriban épültem fel, így a kispadra leülhettem, de játszani nem tudtam. A körülményeket tekintve ez is ugyanolyan mérkőzés lesz, mint a többi, jó pályán, sok néző előtt. Igazából már mostanra is olyan dolgot értünk el, amire senki nem számított, főleg, amikor a nyáron a Dudelange ellen nyögvenyelősen jutottunk tovább. A BL-playoffban is szinte csak mi hittünk benne, mégis majdnem sikerrel zártuk, aztán ugyanez történt, amikor a csoport sorsolását megtartották - és most itt vagyunk, holnap feltennénk az i-re a pontot. A Chelsea-nek bizonyára holnap is sok szöglete, szabadrúgása lesz, ezeknek a semlegesítése az én feladatom lesz és persze úgy készülök, hogy ha akár csak egy lövés is jön, azt védeni tudjam. Ismétlem, mindent meg fogunk tenni a siker érdekében a holnapi összecsapáson" 

Maurizio Sarri, a Chelsea menedzsere: 

" Még nem tudom, hogy fog kinézni a kezdőcsapat, de több fiatalt is hoztunk magunkkal. Annyi biztos, hogy azok, akik nemrég 6 nap alatt 3 találkozón léptek pályára, pihenni fognak. Az előző, Vidi elleni találkozó nagyon nehéz volt, ellenfelünk intenzíven védekezett. Holnap talán más típusú mérkőzést fogunk játszani, mert a Vidi küzd a továbbjutásért."

A csoportkörből magyar csapat még sohasem jutott tovább sem az Európa-ligában, sem a Bajnokok Ligájában. Legutóbb 15 évvel ezelőtt, a 2003/04-es szezonban "élte meg" a tavaszt az európai kupaporondon a Debreceni VSC, akkor még az El elődjében, az UEFA Kupában.