• 2024 04 27

Hosszú Katinka világbajnok 400 vegyesen

Címvédés a rövidpályás úszó-világbajnokság első napján

Hosszú Katinka került be egyedüliként a magyar úszók közül a fináléba a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapján, és végül 100 százalékos zárta a napot, hiszen megvédte a címét 400 méter vegyesen.

Már az első nap világbajnok lett Hosszú Katinka - immáron 14-szeres a rövidpályás vb-k történetében! Hosszú 400 vegyesen nem  adott esélyt az ellenfeleinek, több mint 4 másodperccel a második helyezett előtt ért a célba és ezzel megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét az idei rövidpályás világbajnokságon. Hosszú Katinka 4:21-40-es idejével, egyben a világranglista első is lett. 

A finálé után a következőket nyilatkozta a Magyar Úszó Szövetség honlapján: 

„Nagyon-nagyon örülök, hogy ennek az évnek a végén is képes voltam világbajnoki címet nyerni. Hogy őszinte legyek, még ennél is egy kicsit jobb időt akartam úszni, bár mindig ezt mondom, és ezen mindig mosolyogtok, de én így vagyok bekötve. Ez egy jó úszás volt, szerintem nagyjából minden stimmelt – inkább a hátúszásnál vannak gondok, de nem csak nálam, az egész mezőny szenved, mert annyira furcsa mintázatú a csarnok teteje, hogy mindenki nekiúszik a kötélnek. Én délelőtt állandóan nekimentem, most már csak egyszer, remélem, holnapra még jobb lesz.”
 

Hosszú Katinka a másik keddi számában a 100 háton a harmadik legjobb idővel lett finalista, azt a döntőt szerdán ússza majd.

A többi magyar közül 200 méter férfi pillangón Kenderesi Tamás 12., Biczó Bence 14. lett. Bernek Péter 400 gyorson a 15. idővel szintén nem jutott a fináléba, ugyanitt Dudás Dániel 23.  

Kapás Boglárka betegsége után 24. lett 200 gyorson. Sztankovics Anna 18. 50 mellen, Dudás Dániel 25. 200 vegyesen, Horváth Dávid 29. 100 mellen és Földházi Dávid 30. 100 háton, azaz egyikük sem jutott tovább.