• 2024 04 14

Mindig magasabbra

A jégkorong-válogatottak megkezdték a felkészülést a vb-re

A Magyar Jégkorong Szövetség szezonnyitó sajtótájékoztatóján – a budapesti EIHC és Hat Nemzet Tornák előtt – a férfi és a női szövetségi válogatott szövetségi kapitányai és meghatározó játékosai is beszéltek várakozásaikról. Ugyanitt debütáltak a válogatottak új arculati elemei: a csodaszarvas és a Szabadság-szobor hokiütőt magasba emelő nőalakja.

Sipos Levente, az MJSZ főtitkára:

 “Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány munkájával elégedett volt a Magyar Jégkorong Szövetség, kevésen múlt a feljutás az A csoportba a budapesti divízió I/A csoportos világbajnokságon. Úgy gondoltuk, a szakembernek folytatnia kell a munkát a férfi válogatott élén, ezért további egy évvel meghosszabbítottuk szerződését, tehát az asztanai világbajnokságra is ő készíti fel a válogatottat. A női válogatott élére viszont új ember került a finn Jari Risku személyében. Tapasztalt szakemberről van szó, aki a finn női válogatott mellett is volt segédedző – ekként olimpiai és világbajnoki bronzérmet szerzett –, míg a finn U18-as válogatottnál vezetőedzőként dolgozott. Jari Risku a KMH Budapest vezetőedzőjeként a szezon egészében együtt dolgozik a keret tagjainak többségével. Ebből is kitűnik, hogy a hatékonyság jegyében kérte fel őt az MJSZ.”

 Jari Risku, a női válogatott szövetségi kapitánya:

 “Az első edzőtábor és a csehországi túra jó tapasztalat volt. Megismertem a játékosokat, akikkel három meccset játszottunk egy jó német klubcsapat, a Planegg, illetve egyet a Czech Select ellen. A csapat jól megértette a rendszert, amiben játszani fogunk. Jó lehetőség, hogy nap mint nap együtt tudok dolgozni a klubcsapatomban, a KMH-ban a válogatott nagy részével. Megfelelő erőállapotba kerülnek, a nemzetközi szinthez szükséges munkát végzünk, ugyanazt a rendszert gyakoroltatjuk, amit a válogatott is játszik, nagy előny, hogy megtanulják. Most több új játékos van a keretben, és akadnak hiányzók is, így a budapesti tornán nem az eredmények az elsődlegesek, hanem az, hogy hogyan dolgozunk, és hogy létrehozzuk a kémiát a csapaton belül. A győzelem fontos, de felkészülni a sikerre még fontosabb. A célunk az áprilisi divízió I/A világbajnokság.”

 Gasparics Fanni, a női válogatott csatára:

 “Nyáron tértem haza külföldről a KMH-hoz, az új edző a válogatott szövetségi kapitánya is lett, így nyilván hasonló stílusú játékot kér. Amit játszunk, az jelentősen eltér attól, amit az elmúlt években az orosz profi ligában tanultam. Alapvetően jó dolog, hogy a válogatottban szereplő lányok jelentős részével egész szezonban együtt edzünk. Arról, hogy ez mennyiben fog könnyebbséget jelenteni, illetve merre tart a csapat, a jövőbeli megmérettetések, így a hétvégi torna fog tanúskodni. Csak előre visz, hogy lehetőségünk van ilyen rangos tornákon szerepelni. A csapatokat ismerjük, már többször játszottunk velük. Ezen a szinten minden válogatott nagyjából azonos játékerőt képvisel, így várhatóan ki-ki mérkőzéseket játszunk majd. Nincs két egyforma meccs, nem lehet főpróbának venni egy tornát a vb előtt. Minden megmérettetést úgy tekintünk, mintha az lenne a világbajnokság legfontosabb meccse. Már téma közöttünk az április vb. A cél az, hogy az első két hely valamelyikét megszerezzük, és feljussunk az A csoportba. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ezért mindent meg fogunk tenni, ami tőlünk telik.”

 Jarmo Tolvanen, a férfi válogatott szövetségi kapitánya:

 “Az előző szezonban megismertük a játékosokat, ötvenet-hatvanat hívtunk be közülük, szinte valamennyien újak voltak számomra. Ez volt az egyik legfontosabb aspektusa a munkánknak. Az volt a célunk, hogy megtaláljuk a játékrendszert, melynek segítségével sikeres mérkőzéseket játszhatunk, a játékosok és a csapat erősségeit kiemelve, ezekre építkezve. Ez állt a programunk középpontjában, ezek voltak az év prioritásai. Jelenlegi céljaink között természetesen ott van az is, hogy új arcokat, új neveket találjunk. Különösen igaz ez a fiatalokra. Szeretném egyre többüknek megadni az esélyt a bizonyításra, segítve őket, hogy elérjék a nemzetközi szintet. Azt gondolom, idén is jó néhány hokist meg fogunk nézni, nem feltétlenül kevesebbet, mint az előző szezonban. Úgy vélem, tavaly léptünk egyet előre, de mindig jobbak és jobbak akarunk lenni. Jó néhány új ötletünk van a taktikánkat illetően, keressük a még sikeresebb játékrendszereket. Meg akarjuk találni a legoptimálisabb felállást, a legerősebb sorösszetételeket. Kíváncsiak vagyunk, milyen szintre jutunk el nemzetközi összehasonlításban. Az elmúlt hetekben láttuk, hogyan teljesítenek a játékosaink a klubjaikban, de tudjuk, hogy a válogatott szint még komolyabb erőfeszítéseket követel.”

 Bartalis István, a férfi válogatott csapatkapitánya:

 “Az arcom még gyakran fáj, az orvosok azt mondták, tizenkét hónapig is eltarthat, mire teljesen elmúlik, ez azonban nem akadályozhat meg abban, hogy ha maszkban is, de teljes erőbedobással játsszam. Tavasszal nagyon közel járt a csapat az A csoportba jutáshoz, a játékosok, akik átélték azokat a mérkőzéseket, illetve a döntő mérkőzés utolsó másodperceit, sokat tanultak, több rutint szereztek, hasonló szituációban magabiztosabban, határozottabban lépnének fel. Úgy gondolom, nem kell a magyar jégkorongszurkolókat nagyon biztatni, hogy kijöjjenek ezen a héten a Tüskecsarnokba, pontosan tudják, mit várhatnak tőlünk. Igyekszünk a mérkőzések közül minél többet megnyerni, és a világbajnoki felkészülést úgy kezdeni, hogy a közönséget is minél inkább kiszolgáljuk. „

Új arculat a magyar jégkorong-válogatottaknál

 Új mezben lép jégre a felnőtt férfi és női válogatott. A nőkén a Szabadság-szobor nőalakja címerpajzson emeli a magasba a hokiütőt, a férfiakét pedig a magyar mondavilágból ismert csodaszarvas díszíti. Mondavilágunk mitikus szereplője mutatott utat Hunornak és Magornak. Szándékos a párhuzam a csodaszarvas és a magyar jégkorong-válogatott között.

 A budapesti hat nemzet torna programja:

November 7., szerda, 15:30: Franciaország–Szlovákia

November 7., szerda, 19:00: Magyarország–Kína

 

November 8., csütörtök, 15:30: Norvégia–Szlovákia

November 8., csütörtök, 19:00: Dánia–Kína

 

November 9., péntek, 12:30: Szlovákia–Kína – a torna eredményébe nem számít bele

November 9., péntek, 15:30: Norvégia–Franciaország

November 9., péntek, 19:00: Magyarország–Dánia

 

November 10., szombat, 12:00: A3–B3, az ötödik helyért

November 10., szombat, 15:30: A2–B2, a harmadik helyért

November 10., szombat, 19:00: A1–B1, döntő

 

A budapesti EIHC-torna menetrendje:

 

november 7. szerda 16:00 Magyarország–Kazahsztán

november 7. szerda 19:30 Olaszország–Dél-Korea

 

november 8. csütörtök 19:30 Dél-Korea–Kazahsztán

 

november 9. péntek 16:00 Kazahsztán–Olaszország

november 9. péntek 19:30 Magyarország–Dél-Korea

 

november 10. szombat 16:00 Magyarország–Olaszország