• 2024 03 29

Európa-szerte remekeltek a ju-jitsus fiatalok

Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyar válogatott versenyzők a hétvégén lebonyolított korosztályos ju-jitsu Európa-bajnokságokon.

Nagyszerűen szerepeltek a magyar fiatalok bolognai U18-as és U21-es Eb-n. A kontinensviadalon tavaly diadalmaskodó Tóth Anett ezúttal is aranyérmet nyert newazában, azaz földharcban: a 49 kg-osok között lett első izraeli és orosz ellenfele előtt. Szintén a dobogó tetejére állhatott fel Váradi Erzsébet, aki lengyel, francia és osztrák versenyzők legyőzésével nyerte a 63 kg-os súlycsoportot. Tóth Anett bátyja, Zoltán bronzéremmel térhetett haza az olaszországi viadalról.

A fiatalabbak számára Bukarestben rendezték meg az U15-ös földharc Európa-bajnokságot. A kétnapos rendezvényen az 50 kg-os Muzsai Nimród Orion az előkelő harmadik helyen végzett. Öccse, a 12 éves Muzsai Huba is kitett magáért, aki ötödik lett a nála jóval idősebbek között. 

A bukaresti Eb-vel párhuzamosan rendezték a nyílt román bajnokságot, ahol szintén elindultak fiataljaink. Fighting systemben Vaczula Erik 48 kg-os létére leiskolázta az összes ellenfelét a 66 kg-os súlycsoportban, így a három éve alakult Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség történetében elsőként nyert aranyérmet nemzetközi viadalon a legösszetettebb versenyszámban, a karatét, a cselgáncsot és a földharcot ötvöző küzdelemben.

A Ziegler Csaba vezette új elnökség kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a hazai szövetség – valamint a sportért felelős államtitkárság és a Nemzeti Versenysport Szövetség – támogatásával minél több tehetség juthasson ki világversenyekre.

A szövetségnek emellett az is törekvése, hogy az idén első alkalommal megrendezett Budapest Open nemzetközi verseny sikerére alapozva világ- vagy Európa-bajnokságot hozzon a magyar fővárosba. Biztató a sportág hazai kedvelői számára, hogy az elképzeléseket a 140 tagországgal rendelkező Nemzetközi Ju-Jitsu Szövetség (JJIF) is támogatja.