• 2024 04 24

OTP Bank Liga - 13. forduló

A Ferencváros nyerte az örökrangadót, idegenben aratott nagyarányú győzelmet a Honvéd és Vidi

A Mezőkövesd fordított, majd a végjátékban vesztett pontot a DVSC ellen

A Ferencváros hazai pályán 2-0-ra legyőzte az MTK Budapest csapatát a 214. örökrangadón.


Ferencvárosi TC-MTK Budapest 2-0 (2-0)

Groupama Aréna, 11 067 néző, v.: Andó-Szabó
gólszerzők: Bőle (24.), Sigér (39.)
sárga lap: Lanzafame (49.), illetve Pintér (49.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics G., Blazic, Leandro, Heister - Spirovski (Frimpong, 86.), Sigér - Bőle (Varga R., 84.), Lanzafame, Petrjak - Böde (Gorriaran, 66.)

MTK: Kicsak - Baki, Balogh B., Pintér, Gengeliczki (Farkas B., 66.) - Vass Á. - Gera, Kanta, Bognár I. (Vass P., 77.), Schäfer - Torghelle (Lencse, 70.)

    A Ferencváros esélyeshez méltóan kezdte a 214. örökrangadót, a mezőnyfölényét azonban sokáig nem tudta gólra váltani. Aztán a 24. percben megtört a jég, Lanzafame jó ütemű kiugratása után Bőle emelte át a labdát a kapujából kilépő Kicsak fölött. Az egyre nagyobb iramot diktáló zöld-fehérek a vezető találat után sem álltak vissza, ennek köszönhetően az első félidő hajrájában megduplázták az előnyüket: a 38. percben Sigér bombázta a labdát a vendégek kapujába.
    A fordulás után a Ferencváros átadta a területet az MTK-nak, ám a kék-fehérek hiába birtokolták a korábbiaknál többet a labdát, helyzetet nem tudtak kialakítani. A hazaiak több veszélyes támadást is vezettek a 60. perc után, újabb gól azonban már nem esett.
    Győzelmével a Ferencváros továbbra is négy ponttal vezeti a tabellát a második Budapest Honvéd előtt.
    Az FTC hazai bajnoki veretlenségi sorozata immár 27 mérkőzéses.


A címvédő MOL Vidi FC négygólos győzelmet aratott szombaton a Paks vendégeként. A hazaiak ezt megelőzően több mint öt hónapja, május 27-én kaptak ki saját közönségük előtt, azóta négyszer nyertek és egyszer döntetlent játszottak vendéglátóként.

Paksi FC-MOL Vidi FC 0-4 (0-3)

Paks, 1269 néző, v.: Kassai
gólszerzők: Pátkai (17., 55.), Nego (27.), Hodzic (34.)
sárga lap: Hahn (38.), Fejes (80.), Papp K. (84.), illetve Huszti (2.), Fiola (25.), Vinícius (72.), Pátkai (83.)

Paksi FC: Rácz - Kulcsár D., Fejes, Gévay, Báló - Papp K., Haraszti, Kecskés (Egerszegi, 79.) - Bertus, Hahn (Simon A., 78.), Remili (Bartha, 51.)

MOL Vidi FC: Kovácsik - Fiola (Hangya, 81.), Juhász, Vinícius, Stopira - Nego, Nikolov, Pátkai - Milanov (Berecz, 76.), Hodzic, Huszti (Kovács I., 61.)

    Kissé álmosan kezdődött a mérkőzés, a Vidi ugyan enyhe mezőnyfölényben futballozott, de ez helyzetekben nem nyilvánult meg. Ennek ellenére Pátkai okos lövésével a székesfehérváriak előnybe kerültek bő negyedórát követően. A bekapott gól után átvette az irányítást a hazai együttes, de a befejezések nem sikerültek, így egyenlítés helyett a Vidi duplázta meg előnyét egy hatalmas védelmi hibát - Báló lyukat rúgott - kihasználva. A paksiak annyira megzavarodtak a második találattól, hogy újabb hiba után a Vidi szinte el is döntötte a három pont sorsát már a szünet előtt.
    A folytatásban a bajnokcsapat játszott veszélyesebben, a Paks teljesen kedvetlennek tűnt az első játékrészben összeszedett jelentős hátránytól. Csak idő kérdése volt, mikor talál ismét kapuba a Vidi, ezt végül Pátkai tette meg. A hátralévő időben is sok helyzete és veszélyes támadása volt a vendégeknek, egy ízben a kapufa mentette meg a hazaiakat a még nagyobb különbségű vereségtől, de a Vidi így is magabiztos és fölényes győzelmet aratott.


Az Újpest FC hazai pályán 2-0-ra legyőzte a sereghajtó Szombathelyi Haladás csapatát


Újpest FC-Szombathelyi Haladás 2-0 (0-0)

Szusza Ferenc Stadion, 2350 néző, v.: Karakó
gólszerzők: Balázs B. (71.), Nwobodo (81.)
sárga lap: Onovo (55.), Bojovic (74.), illetve K. Mészáros (56.), Kovács L. (59.), Tamás L. (70.), Gaál B. (75.)

Újpest FC: Pajovic - Balázs B., Bojovic, Ristevski, Burekovic - Sankovic, Onovo - Nwobodo, Zsótér (Szűcs K., 92.), Beridze (Pauljevic, 90.) - Novothny

Haladás: Rózsa - Habovda, Jagodics, Tamás L., Kolcak - K. Mészáros (Bamgboye, 82.), Dausvili (Jancsó, a szünetben), Kovács L., Ofosu (Rácz B., 57.) - Gaál, Priskin

        Az első félidőben többnyire az Újpest irányított, de hiába játszott mezőnyfölényben, a beadásaiból nem alakultak ki gólveszélyes helyzetek. A Haladás csak ritkán tudta hosszabb ideig megtartani a labdát a hazai együttes térfelén, ennek ellenére két nagyobb gólszerzési lehetősége is volt: előbb Priskin fejese kerülte el kevéssel az újpesti kaput, majd Habovda lövése után védett nagyot Pajovic.
        A második játékrész elején Priskin kis híján megszerezte a vezetést a szombathelyieknek, ám a lövése után a labda a lécről kifelé pattant. A folytatásban ismét az Újpest került fölénybe, ennek pedig a 71. percben lett meg az eredménye: Beridze szabadrúgása után Balázs Benjámin talált közelről a kapuba. Tíz perccel később egy hazaadás után Rózsa Nwobodóba bombázta a labdát, amely a támadóról a kapuba pattant, így az Újpest két góllal legyőzte a sereghajtó Haladást.
        A szombathelyi csapat sorozatban hatodik vereségét szenvedte el a bajnokságban, ráadásul a legutóbbi négy mérkőzésén gólt sem szerzett, idegenben pedig kilencmeccses nyeretlenségi sorozatban van. Az Újpest hazai pályán immár hat mérkőzés óta veretlen, legutóbbi négy ilyen találkozóján gólt sem kapott.


A tabellán második Budapest Honvéd sima, 3-0-s győzelmet aratott a Kisvárda vendégeként


Kisvárda FC-Budapest Honvéd 0-3 (0-1)

Kisvárda, 2685 néző, v: Solymosi
gólszerzők: Holender (32., 70.), N'Gog (79.)
sárga lap: Sassá (13.), illetve Baráth (45.), Gazdag (67.)

Kisvárda: Minca - Melnik, Beriosz, Vári, Anderson - Lucas, Protic (Mitosevic, 88.) - Gosztonyi (Ilic, 57.), Misic (Milevszkij, 74.), Sassá - Horváth Z.

Honvéd: Gróf - Batik, Kamber, Baráth - Heffler, Gazdag, Hidi, Bamba (Bánó-Szabó, 73.), Kukoc (N'Gog, 60.) - Danilo, Holender

    Az első játékrészben a vendégcsapat volt aktívabb támadásban, s ennek köszönhetően egygólos fővárosi vezetéssel vonulhattak el a szünetre a felek. A Kisvárda a bekapott gólig nem sokat mutatott, aztán valamelyest magára talált, de egyenlítenie nem sikerült.
    A fordulás után nem változott jelentősen a játék képe, a hazaiak nem jelentettek komoly veszélyt Gróf kapujára, a félidő derekán pedig egy kontrából a Honvéd megduplázta góljainak számát.
    A hajrához közeledve egy védelmi hibát kihasználva újra eredményes volt a fővárosi együttes, s végül megérdemelten vitte el a három pontot Kisvárdáról.


A Ferencváros után a Diósgyőrt is a középhátvéd Hegedűs János góljával győzte le a Puskás Akadémia hazai pályán


Puskás Akadémia FC - Diósgyőri VTK 2-1 (0-0)

Felcsút, 916 néző, v.: Pintér Cs.
gólszerzők: Arabuli (79.), Hegedűs J. (88.), illetve Tajti M. (81.)
sárga lap: Varga J. (8.), Latifi (38.), Poór (51.), Trajkovski (91.), illetve Tamás M. (45.)

PAFC: Danilovic - Osváth, Szolnoki, Hegedűs J., Poór, Trajkovski - Varga J., Mioc (Kiss T. 74.), Urblík - Latifi (Knezevic 46., helyette Vega 86.), Arabuli

DVTK: Antal B. - Brkovic, Karan, Tamás M. - Sesztakov (Nagy T. 90.), Szabó B., Márkvárt, Tajti M., Juhar - Hasani (Vernes 74.), Mihajlovic (Bacsa 65.)

    Az első negyedóra unalmas mezőnyjátéka után a tabella utolsó előtti helyén álló diósgyőriek váltak aktívabbá, de igazán komoly veszélyt nem jelentettek a hazai kapura. A kilencedik helyezett Puskás Akadémia a kapuja elé húzódott és gyors kontratámadásokból próbált helyzeteket kialakítani, kevés sikerrel.
    A gól nélküli első félidőt követően jóval lüktetőbbé vált a találkozó, felváltva forogtak veszélyben a kapuk. A DVTK Tajti Mátyás ziccerénél, a felcsútiak Urblík József fejesénél jártak közel a gólhoz. A 79. percben egy sarokrúgást követően megszerezte a vezetést a Puskás Akadémia: Josip Knezevic beadását Hegedűs János fejjel megcsúsztatta,  Bacana Arabuli pedig néhány lépésről a kapuba belsőzött. Nem kellett sokat várni a vendégek válaszára, Bacsa Patrik lefejelt egy labdát, Tajti pedig félfordulatból a kapu jobb oldalába lőtt. 
    Ezzel azonban nem volt még vége a góloknak:  Hegedűs, aki legutóbb az FTC ellen 60 méterről győztes gólt szerzett, ezúttal fele akkora távolságról, szabadrúgásból bombázott Antal Botond kapujába. Több találat már nem esett, így a felcsútiak otthon tartották a három pontot.


A Mezőkövesd fordulatos mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott a vendég DVSC-vel 

Mezőkövesd Zsóry FC-Debreceni VSC 2-2 (1-1)

Mezőkövesd, 2532 néző, v: Bognár
gólszerző: Koszta (17.), Molnár (72.), illetve Könyves (4.), Takács (86.)
sárga lap: Molnár (44.), Szeles (49.), illetve Tőzsér (44.), Pávkovics (66.), Haris (92.)

Mezőkövesd: Szappanos - Vadnai, Pillár, Szalai A., Farkas D. - Cseri (Hudák, 77.), Szeles T. - Vajda S. (Silye, 92.), Mevoungou, Molnár G. -Koszta (Drazic, 84.)
    
DVSC: Nagy - Ferenczi, Pávkovics, Kinyik, Kusnyír - Haris, Tőzsér - Szécsi (Takács, 67.), Bódi, Varga K. (Jovanovic, 89.), Könyves (Avdijaj, 75.)

    Könyves szemfülességének köszönhetően gyorsan vezetést szerzett a Debrecen, de nem sokkal később a Mezőkövesd szabadrúgásból egyenlített. Ezután felváltva forgott veszélyben a két kapu, de rendre kimaradtak a helyzetek.
    Szünet után is izgalmas maradt a mérkőzés, a hazaiak voltak kezdeményezőbbek, ennek eredményeként ismét vezetéshez jutottak a góllövőlistán jelenleg éllovas Molnár révén. A hajrában aztán a nem sokkal korábban beállt Takács pontot mentett a hajdúságiaknak, akik így már öt mérkőzés óta veretlenek.

A bajnokság állása:

  1. Ferencvárosi TC 13 9 3   1   17 30 pont
  2. Budapest Honvéd 13 8 2   3   10 26
  3. MOL Vidi FC 12 6 4   2   12 22
  4. MTK Budapest 13 6 3   4    0 21
  5. DVSC 13 5 6   2    3 21
  6. Mezőkövesd Zsóry FC 13 5 4   4    4 19
  7. Újpest FC 12 5 4   3    3 19
  8. Paksi FC 13 5 4   4    1 19
  9. Puskás Akadémia FC 13 4 2   7   -5 14
10. Kisvárda Master Good 13 2 3   8 -16   9
11. DVTK 13 1 3   9 -14   6
12. Szombathelyi Haladás 13 1 2 10 -15   5