• 2024 04 19

Tíz év után újra a négy között Világkupán

A női tőr válogatott negyedik lett az algír-i Vk-n

Régen látott sikert ért el női tőr csapatversenyen, Kreiss Fanni fantasztikus asszója

2008. május 18. Akármilyen hihetetlen, Világkupa-versenyen legutóbb ekkor végzett a legjobb négy között a magyar női tőrválogatott! 2018. november 25-én, a “szűk tíz esztendőt” követően a Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Zámbó-Gólya Fruzsina összeállítású válogatott az algíri Vk-viadalon negyedik helyen végzett, méghozzá elsősorban Kreiss Fanni egészen elképesztő bravúrjának köszönhetően.

Persze, ahhoz, hogy az említett “csodáig” odaérjünk, először el kellett jutni a negyeddöntőig. Elvégre a magyar válogatott a viadal előtt 11. volt a világranglistán, így egyáltalán nem volt egyértelmű a kanadaiak elleni győzelem a nyolcaddöntőben. De összejött! Egy másik “csoda”, a 42 esztendősen is remeklő Mohamed Aida, és a nála egy generációval fiatalabb Kondricz Kata egyaránt részt vállalt a nagyon fontos sikerből- 45:37 lett a vége. 

Ám ezután jött egy olyan “one woman show”, amelyet egyhamar nem felejtünk, és amire nem is igen emlékszünk. A világranglista 3. , 11. és 12. helyezettjével felálló amerikaiak következtek a negyeddöntőben. A mi jelenlegi legjobbjunk, Kreiss Fanni 23. helyen áll ugyanezen lajstromban - csak az összehasonlítás végett. Ám csodaszép sportágunk ismét bebizonyította, hogy a vívás nem matek. A 29 éves újpesti, édesapja, Kreiss Gábor tanítványa úgy jutott el az utolsó asszóig, hogy addigi két ellenfelével szemben plusz hetet hozott. Majd 23:27-es hátránnyal állt fel az utolsó meccsre a világrangsor harmadik helyezett klasszisa, Kiefer ellen. És ezt a csörtét Fanni - nem elírás… - 16:1-re nyerte. Így a vége 39:28 lett, elképesztő fordulat, de tényleg… Fanni ezzel +22-vel zárta a meccset. Fantasztikus!

A folytatásban a szakág két szupernagyhatalma, az orosz és az olasz következett, és a korábbinál is nagyobb bravúr már nem sikerült, egy 45:26-os, majd egy 43-36-os vereséget követően a mieink a negyedik helyen végeztek. 

Eredmények. Női tőrcsapat Világkupa, Algír, 18 induló.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 45:37 (Mohamed +6, Kondricz +3, Kreiss -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 39:28 (Kreiss +22!, Kondricz -3, Mohamed -8).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 26:45 (Zámbó-Gólya -3, Mohamed -5, Kondricz -5, Kreiss -6).

A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 36:43

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Oroszország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Zámbó-Gólya Fruzsina).