• 2024 04 25

OTP Bank Liga - 15. forduló

Győzött a listavezető, már második a Vidi

A Honvéd és az Újpest pontot vesztett hazai pályán

Először kapott ki hazai pályán a DVSC, miután a labdarúgó OTP Bank Liga tizenötödik fordulójának vasárnapi mérkőzésén 1-0-ás vereséget szenvedett a bajnok MOL Vidi FC-től. Sikerével a székesfehérvári csapat a második helyre lépett fel a tabellán, melyen öt ponttal követi a Ferencvárost.

Debreceni VSC-MOL Vidi FC 0-1 (0-1)

Debrecen, 2922 néző, v: Iványi     

gólszerző: Nego (41.)     

sárga lap: Barna (24.), Haris (86.), Pávkovics (89.), illetve Hodzic (19.), Vinicius (55.), Nikolov (62.)
    DVSC:  Nagy S. - Kusnyír, Szatmári, Pávkovics, Barna (Ferenczi, 78.) - Varga K. (Jovanovic, 78.), Haris, Tőzsér, Bódi - Szécsi (Takács, 59.), Avdijaj
    Vidi: Kovácsik - Fiola, Juhász, Vinicius, Stopira - Nikolov (Berecz, 83.) - Nego, Pátkai, Hadzic - Hodzic (Milanov, 69.), Scepovic (Kovács, 91.)
    Bátran, lendületesen kezdett a DVSC, és az első negyedórában több veszélyes támadást is vezetett, így akár a vezetést is megszerezhette volt. A folytatásban aztán magára talált a címvédő Vidi, így kiegyenlített, jó iramú mérkőzést láthatott a közönség. Mindkét csapat előtt adódtak helyzetek, a vezetést végül a Vidi Nego higgadt megoldását követően szerezte meg a félidő hajrájában.  A második játékrészt is a debreceniek kezdték aktívabban, sokáig a vendégek alig-alig lépték át a felezővonalat, Kovácsiknak pedig többször is volt dolga. A találkozó utolsó tizenöt percében aztán a Vidi néhány veszélyes kontratámadást vezetett, de nem tudta bebiztosítani sikerét, s ez majdnem megbosszulta magát, ugyanis a második félidőben szinte végig nagy elánnal és akarattal küzdő hazaiak az utolsó pillanatban közel voltak az egyenlítéshez, ám a védők tisztáztak, így a székesfehérvári együttes örülhetett.

A listavezető Ferencváros magabiztosan, 2-0-ra legyőzte a vendég Kisvárda együttesét

Ferencváros-Kisvárda 2-0 (2-0)

Groupama Aréna, 7543 néző, v.: Vad
gólszerzők: Frimpong (21.), Blazic (33.)
sárga lap: Gorriaran (37.), illetve Milevszkij (53.), Karaszjuk (72.), Lucas (83.), Lukjancsuk (88.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics G., Blazic, Frimpong, Heister - Sigér, Leandro (Rodriguez, 75.) - Varga R., Gorriaran (Bőle, 84.), Petrjak - Lanzafame (Böde, 78.)
    
Kisvárda: Felipe - Lukjancsuk, Beriosz, Ene Vári B. - Lucas, Mitosevic (Karaszjuk, a szünetben) - Gosztonyi, Milevszkij, De Oliveira (Ilic, 76.) - Negrut (Horváth Z., 74.)

    Az első félidőben óriási mezőnyfölényben játszott a Ferencváros, sorra alakította ki a helyzeteit, és a szünetre kétgólos előnyt szerzett: Abraham Frimpong a 21., míg Miha Blazic a 33. percben egy-egy szöglet után kialakult helyzetet értékesített. A kisvárdai csapat teljesen beszorult, játékosai sokat hibáztak, támadásait pedig legkésőbb a félpálya környékén megszűrték a házigazdák.
    A szünet után a Ferencváros kevesebb energiát mozgósított, így a visszafogott tempó miatt a vendégek kijöttek a szorításból. Helyzet azonban - egy lehetőséget leszámítva, amikor a bizonytalankodó Dibusz Dénest Frimpong segítette ki - továbbra is csak a hazaiak előtt adódott, de az eredmény a lefújásig már nem változott.
    A ferencvárosi együttes pályaválasztóként immár 28 mérkőzés óta nem kapott ki a bajnokságban. A Kisvárda rossz sorozata az Üllői úton sem szakadt meg: az újonc hét forduló óta képtelen nyerni, és ez idő alatt mindössze egy pontot szerzett.


Az Újpest 1-1-es döntetlent játszott otthon a Pakssal. A két csapat sorozatban hetedik élvonalbeli összecsapása zárult pontosztozkodással.


Újpest FC-Paksi FC 1-1 (0-0)

Szusza Ferenc Stadion, 1435 néző, v.: Solymosi
gólszerzők: Beridze (62.), illetve Bartha (84.)
sárga lap: Fejes (28.), Papp K. (47.), Kulcsár D. (52.)

Újpest FC: Pajovic - Ristevski, Bojovic, Pauljevic, Burekovic - Sankovic, Onowo - Nwbodo (Balázs B., 85.), Zsótér (Diallo, 81.), Beridze - Novothny (Nagy D., 62.)
    
Paksi FC: Rácz - Kulcsár D., Gévay, Fejes, Báló - Papp K., Haraszti, Bertus (Bartha, 69.), Egerszegi - Hahn (Vági, 92.), Remili (Simon A., 59.)

    Az Újpest óriási fölényben futballozta végig az első félidőt, jó néhány helyzetet is kidolgozott, azonban a kapu előtt rendre rossz megoldást választottak a hazai játékosok.
    Nem sokkal a fordulást követően góllá érett a hazaiak fölénye, innentől kezdve pedig a paksiaknak kell fokozatosan kinyílniuk. Érkezett néhány bíztató vendég lehetőség, s a 84. percben Bartha egy gyönyörű lövéssel megszerezte az egy pontot jelentő találatot.


A Budapest Honvéd 1-1-es döntetlent játszott a vendég Mezőkövesddel. A kispestiek hat, a mezőkövesdiek három bajnoki találkozó óta veretlenek.

Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (0-0)

Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1556 néző, v.: Pintér
gólszerzők: Holender (64.), illetve Drazic (76.)

Budapest Honvéd: Gróf - Batik (Nagy G., 57.), Kamber, Baráth - Heffler, Pilík (Skvorc, 59.), Hidi, Gazdag, Kukoc (N'Gog, 78.) - Danilo, Holender

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos - Farkas D., Pillár, Szalai A., Silye - Cseri (Drazic, 73.), Szeles, Vadnai (Meszhi, 86.) - Molnár G., Vajda (Szakály D., 90.), Koszta

    Az első percekben kissé aktívabb volt a vendégcsapat, de az első helyzetet mégis a Honvéd hagyta ki. A szünetig többnyire kiegyenlített küzdelmet láthatott a közönség, de a kispestiek valamelyest veszélyesebb támadásokat vezettek.
    A folytatásban is a piros-feketék próbálkoztak többet, de fölényük meddőnek bizonyult, mígnem egy sarokrúgást követően előbb Szappanos bravúrral védett, másodjára az újabb szöglet után azonban már ő is tehetetlen volt. A hazaiak egy ideig biztosan őrizték minimális előnyüket, Stefan Drazic beállítása viszont felpezsdítette a találkozót: a kövesdiek szerb légiósa két szöglet után háromszor próbálkozott, harmadikra pedig a kapuba is talált. A lefújásig a Honvéd támadott többet a győztes gólért, a nagyobb bravúrt mégis Grófnak kellett bemutatnia egy újabb Drazic-lövésnél.


A Puskás Akadémia magabiztosan, 2-0-ra verte a vendég és sereghajtó Haladást. A felcsúti gárda sorrendben ötödik hazai mérkőzését nyerte meg, a szombathelyiek viszont ebben a szezonban még nem győztek idegenben bajnoki találkozón.

Puskás Akadémia FC-Szombathelyi Haladás 2-0 (2-0)

Felcsút, 763 néző, v.: Szőts
gólszerzők: Kiss T. (12.), Knezevic (17.)
sárga lap: Szolnoki (58.), illetve Kovács L. (72.), Ofosu (73.)

Puskás Akadémia FC: Danilovic - Osváth (Heris, 63.), Szolnoki, Hegedűs J., Poór, Trajkovski - Urblík, Varga J., Mioc - Kiss T. (Radó, 76.), Knezevic (Bokros, 89.)

Szombathelyi Haladás: Rózsa D. - Habovda, Kolcák, Grumic, Bosnjak - Mészáros K. (Rabusic, 70.), Dausvili, Kovács L., Ofosu (Halmosi, 78.) - Gaál B. (Bamgboye, 62.), Priskin

    A találkozó elején a Puskás Akadémia ragadta magához a kezdeményezést és szép góllal megszerezte a vezetést: Hegedűs János indításával a 18. születésnapját ünneplő Kiss Tamás lépett ki ziccerben, majd 17 méterről higgadtan emelte át a kapujából kimozduló Rózsa Dánielt. A Haladás hátrányba kerülve támadni kezdett és ez lett a veszte, mert egy gyors kontratámadás végén Kiss ezúttal gólpasszt adott Josip Knezevicnek. A szünetig nem sok változás történt a játékban, a hazaiak magabiztosan futballoztak, míg a vendégeket láthatóan megbénították a bekapott gólok.
    Fordulást követően egy "másik" Haladás jött ki a pályára: többet birtokolták a labdát, lendületesebben játszottak, ám komoly helyzetekig nem jutottak. A Puskás Akadémia stabil védekezéssel őrizte előnyét és a három bajnoki pontot, melyet a mérkőzés összképe alapján megérdemelten gyűjtött be.


A kiesés elől menekülő Diósgyőr 3-2-re legyőzte a negyedik helyezett MTK-t. A DVTK sorozatban második találkozóját nyerte meg saját közönsége előtt, míg a fővárosi kék-fehérek egymás után másodszor kaptak ki idegenben.
    
Diósgyőri VTK-MTK Budapest 3-2 (2-0)

Diósgyőr, 2070 néző, v: Erdős
gólszerzők: Balogh (13., öngól), Hasani (44.), Vernes (73.), illetve Farkas II B. (81.), Torghelle (95., 11-esből)
sárga lap: Bukrán (73.), illetve Gera (40.), Torghelle (77.)

DVTK: Bukrán - Sesztakov, Brkovic, Karan, Tamás M. - Márkvárt - Hasani, Juhar (Bárdos, a szünetben) - Tajti (Tóth, 88.) - Szabó B., Mihajlovic (Vernes, 72.)

MTK: Kicsak - Baki, Pintér, Balogh, Szelin - Vass - Gera, Kanta (Torghelle, a szünetben), Bognár (Kulcsár, 69.), Schäfer - Lencse (Farkas II B., 69.)

    Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, amelynek az első negyedórájában a hazaiak játszottak fölényben, s ebben az időszakban egy öngólnak köszönhetően meg is szerezték a vezetést. Ezután aktívabb futballt mutatott be az MTK, de a szünet előtt egyenlítés helyett egy újabb diósgyőri gól következett, így a jó félidőt produkáló DVTK megnyugtató előnnyel vonulhatott az öltözőbe.
    Fordulás után a fővárosi együttes nagy erőket mozgósított a gólszerzés érdekében, a diósgyőriek pedig megpróbáltak gyors ellentámadásokkal veszélyeztetni. A labda jóval többet volt az MTK-nál, a találkozó harmadik gólját aztán mégis a Diósgyőr szerezte meg, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát - igaz, a fővárosiaknak a hajrában még két gólra futotta az erejükből.