• 2024 04 19

Párcsere után

"Új életet Kezd" az ifjúsági olimpia magyar strandröplabda kettőse

A ljubljanai felnőtt World Tour-versenyen debütál a Benkő Balázs, Hajós Artúr és Oláh Botond, Stréli Bence strandröplabda-páros. Edzőjük, Buday Balázs semmiféle terhet sem rak rájuk, a lényeg a fejlődés

Egy hét múlva kezdődik az év utolsó európai strandröplabda World Tour-versenye Ljubljanában, amelyen több magyar mellett pályára lépnek a Strandröplabdázásért SE fiataljai is. Mint ismert, néhány héttel ezelőtt felbomlott az ifjúsági olimpián negyedik helyen záró egység, Hajós Artúr Stréli Bence helyett immár Benkő Balázzsal, míg Stréli Oláh Botonddal szerepel az idényben – korábban Benkő és Oláh alkotott egy párt. „Nem kiemelten fontos ez a viadal, szeretnénk jól szerepelni, de nem elsősorban itt akarunk bizonyítani – jegyezte meg Buday Balázs, a párosok edzője. – Stréli Bence például jelentős fizikai fejlesztésben van, heti három-négy kondiedzéssel készül, a külön labdás gyakorlatokban részt sem vesz, helyette erőnléti munkát végez. Hasznos lesz a viadal, hiszen a srácok plusz ingert kapnak az edzések mellé, ha elsül valamelyikük keze, akár jól is szerepelhetnek, ám ha nem, az se baj, semmiféle nyomás sincs rajtuk."

A két páros még csak három-négy hete dolgozik együtt, már csak ezért sincs különösebb elvárás feléjük a ljubljanai 1 csillagos felnőttviadalon. Tudni kell, hogy a srácok ugyan hosszabb ideje azonos klubban készülnek, teljesen más azonban, amikor egy párként játszanak. „Még messze vannak attól a fiúk, hogy ismerjék egymás minden gondolatát a pályán. A finomhangolás várat magára, most új elemeket tanulnak, de nincsen gond, az a fontos, hogy tavaszra összeérjenek. Mostanság egyébként néha lebutítjuk a munkát olyan értelemben, hogy az alapokon dolgozunk.”

A hangulatot nem befolyásolta a párcsere, Buday elmondta, az edzéseken kívül szerveznek maguknak homokon kívüli programot is. „Mind a négy srác potenciális tehetség, sok van bennük, de az kérdés, ki melyik évben mekkorát fejlődik – folytatta Buday Balázs. – A Hajós Artúr, Benkő Balázs páros magas szerkezetű, megvan a blokkoló és a mezőnyös, viszont az Oláh Botond, Stréli Bence párosban nincs kifejezett blokker. Nekik azokon a területeken kell erősödniük, amelyekkel versenyben tudnak maradni, és ez hosszú távon nagyon hasznos lesz a személyes fejlődésükben. Lehetséges, hogy két-három év múlva egy magasabb blokker mellett ezért lesznek kiváló mezőnyjátékosok, mert most sokat fejlődtek nyitásban, feladásban és még sok-sok elemben. Bencéék nagyobb kihívás előtt állnak, de ez nagy fejlődést is generálhat.”

Mindenesetre amolyan tesztként mindkét párosnak remek lesz a november 29-től december 2-ig tartó ljubljania World Tour-verseny, amelyen a selejtezőbe kaptak besorolást.