• 2024 04 24

Márton Anita is a fedélzeten

Erősödik a 2023-as atlétikai vb pályázati csapata

Pályázatot nem lehet lefutottnak tekintheti, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy a 2023. évi szabadtéri atlétikai világbajnokság rendezési jogával Budapestet bízza meg az IAAF Tanácsa. A döntéshozókat csak világszínvonalú és a kor igényeinek teljes mértékben megfelelő prezentációval lehet meggyőzni, úgy hogy december 4-én Monacóban nem lehet melléfogni. A hattagú magyar küldöttségbe a súlylökő világbajnok Márton Anitát is „beválogatták”.

A fedettpályás atlétikai világbajnok Márton Anita büszkén számolt be az SzPress Hírszolgálatnak arról, hogy december 4-én őt is „hadra fogja” az a magyar prezentációs csapat, amelynek küldetése a 2023. évi szabadtéri atlétikai világbajnokság rendezési jogának megszerzése.

A sportág bennfenteseinek, ugyanúgy a nemzetközi sportdiplomácia berkeiben jólértesültnek számító szakembereknek az a véleménye, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Tanácsának tagjai már a monacói prezentáció előtt eldöntötték magukban, hogy Budapest alkalmasága megkérdőjelezhetetlen, ezért kételyek nélkül ruházhatják fel a magyar fővárost az öt év múlva esedékes világbajnokság rendezési jogaival. A megjósolt „igent” ugyanakkor csak a 27 tagú döntéshozó testület szavazásának eredménye erősítheti meg. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a világ egyik legnagyobb sportszervezetének egyre igényesebb vezérkarát csak világszínvonalú és a kor igényeinek megfelelő előadással lehet meggyőzni. A remélt magyar sikert világgá kürtölő bejelentésre ideális esetben már december 4-én, kedden sor kerülhet, ám van az a mondás, hogy nyugtával dicsérd a napot…

A szabadtéri világbajnokság a résztevő nemzetek és az indulók számát, a versenyek időtartamát, még inkább az 1.2 milliárdos televíziós nézettséget figyelembe véve a sportvilág harmadik legnagyobb eseménye a nyári olimpiai játékok és a FIFA labdarúgó világbajnokság után. Budapest két alkalommal, 1989-ben és 2004-ben adhatott otthont fedettpályás atlétikai VB-nek, a 2009-es szabadtéri világbajnokságot viszont a jobban lobbizó Berlin vitte el az egykori Puskás Stadion teljes felújításánál nem sokkal többet ígérő magyar pályázók elől.

A helyzet most merőben más, de a szándék is erősebb és megalapozottabb.  A pályázati stratégia meghatározó részeként tavaly október 31-én Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban fogadta az IAAF brit elnökét és tájékoztatta Budapest rendezési szándékáról, érintve azokat a terveket, amelyek megvalósítása a 2023. évi atlétikai világbajnokság sikerre vitelét alapoznák meg.  

A két olimpiai aranyéremmel büszkélkedő Lord Sebastian Coe - aki nem mellékesen a 2012. évi londoni olimpia megrendezésére sikerrel pályázó bizottság, majd a nyári játékok szervező bizottságának elnöke volt, egyszóval kandidálásban és a lebonyolítás kormányzásában is bennfentesnek tekinthető– a miniszterelnök szavaira válaszolva nyitottságának és érdeklődésének adott hangot, amit már akkor is a bíztatás diplomatikus formájának lehetett tekinteni.

Coe elnök szavaira erősített rá idén július 28-án az IAAF Tanácsa, amely a többfordulós egyeztetések után Budapestet javasolta a 2023.évi VB házigazdájának. A világszövetség első embere sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „a magyar főváros a VB preferált színhelye”.

A kandidálóknak november 1-ig kellett számot adniuk az esetleges rendezés szilárd gazdasági hátteréről. Ez magyar részről október 25-én meg is történt, amikor a kormány pénzügyi garanciát vállalt a rendezés költségeinek  biztosításra, abban az esetben, ha az IAAF Tanácsának választása Budapestre esik.

Most tehát már „csak” a prezentáció van hátra, amelynek forgatókönyvét és a magyar színek képviselőinek névsorát egyelőre titoktartó csend fedi. Nyilván azért, hogy amit meglepetésnek szánnak, vagy nyerőlapként szándékoznak előhúzni a pályázati anyag paklijából, az is maradjon. Aligha kétséges viszont, hogy ott lesz a prezentációs csapatban Deutsch Péter, a MASZ Budapest 2023 pályázati bizottság elnöke, és Gyulai Márton a projekt ügyvezetője, ahogy nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosként Fürjes Balázs, valamint Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke is. Nem sokkal a prezentáció előtt derül fény arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzatának képviseletében ki csatlakozik hatodikként a magyar sportdiplomáciai küldöttséghez.

Végezetül csak annyit, hogy a pályázat sikeréért nem csak annak elkészítői és patrónusai dolgoztak meg keményen, hanem közvetlenül mindazok, akik az elmúlt években több sportágban is dicséretes rendezéssel érdemelték ki a világ elismerését.