• 2020 07 06

„Ezt nem lehet fájdalom nélkül megúszni”

Hazatért a komáromi Terminátor

Óriási eredményt ért el Szőnyi Ferenc, miután megnyerte a New Orleansban rendezett Decamen ultratriatlon-versenyt. Az 54 éves sportoló 38 km-t úszott, 1800 km-t kerékpározott és a végén 422 km-t futott. Mindezt 222 óra 10 perc és 51 másodperc alatt teljesítve végzett az első helyen, a DIGI Sport híradójának pedig elmondta, miért fontos, hogy verseny közben lehetőleg ne aludjon el.

„Az első perctől kezdve biztos voltam a győzelemben, csak az útját kellett kicsit finomítani verseny közben. De nagyon nagyfokú boldogság, amikor az ember megfoghatja a zászlót, az utolsó körre kimehet, és tényleg érzi, hogy már csak kevés van hátra, dobog a szív, rohan az ember, és örömmel célba ér. Hatalmas eufória és kimondhatatlanul nagy dolog tíz nap küzdelme után célba érni” – nyilatkozta hazaérkezése után Szõnyi Ferenc a Sport24-nek.

A legnagyobb kihívás nem is annyira a táv volt, hanem a körülmények. „Mindig valami más fáj, nem lehet fájdalom nélkül megúszni. Sajnos folyamatosan küzdöttünk, ez a New Orleans-i verseny talán annyiban különbözött a többitõl, hogy extrém volt az időjárás. Sokat szenvedtünk az esőtől, a hidegtől, a széltől - soha, egyetlen versenyem sem volt még ilyen borzalmas.”

Szintén nehéz volt a fáradtság, sőt az álmosság ellen küzdeni. „Volt, hogy elaludtam, de arra nagyon figyelek, hogy ez ne történjen meg. A határmezsgyéjén megyünk az alvásnak, ez főleg a kerékpáron nagyon veszélyes. Futás közben egy-két nagyot lép az ember, és érzi, hogy na, meg kellene állni, hiszen az alvás nagyon legyengíti az embert, lelassítja a helyzetet. Ezt kontrollálni kell” – mondta a komáromi Terminátornak becézett sportember.

A tízszeres ironmanen tizenhatan indultak, de hatan már a futás előtt feladták a küzdelmeket a szakadó eső, az 5 fok körüli hőmérséklet és az erős szél miatt. Szőnyi Ferencnek ez sem szegte kedvét, sőt újabb komoly kihívásokra készül. „Tíz évvel ezelõtt kezdtem az ultratriatlont, ugyanebben a hónapban, novemberben, Mexikóban harmadik lettem egy tízszeres távú versenyen. Jövőre egy húszszoros távon, tíz évvel késõbb - talán megpróbálható.”