• 2024 04 19

Nem ment az olaszok ellen

Egy győzelem két továbbjutó

Az már az utolsó forduló előtt eldőlt, hogy a három még érdekelt magyar férfi kosárlabda klubcsapat közül kettő továbbjut a férfi Európa Kupa csoportköréből, azaz az Alba Fehérvár és a Szolnok, míg egy a Falco búcsúzik a sorozattól. A Kérdés csak az volt, hogy a kvartettek záró köre után ki milyen szájízzel hagyja majd el a parkettet.

A Falco szép búcsúja azonban nem sikerült szépre. A mérkőzés előtt is az olasz Sassari volt az esélyesebb, annál is inkább, mert a 4 győzelem egy vereség mutatóval álló vendégcsapatnak kellett az újabb siker a csoportelsőséghez. A Sassari ezt meglehetősen könnyen meg is szerezte végül. A vendégek 29-16-ra nyerték a második negyedet és ezt a törét már nem tudta megfordítani a Falco, amely 32 pontos vereséget szenvedett Szombathelyen és két győzelmmel zárta a csoportkört, a harmadik helyet szerezve meg. 

A H csopot másik találkozóján a Szolnok már jóval nehezebben győzött a Leicester vendégeként. A félidőben még döntetlenre állta két csapat, de végül a Szolnoknak a 3 pontos siker pont elég volt a csoportelsőség megszerzéséhez, mivel arról az egymás elleni eredmények döntöttek és ebben jobb volt a Tisza-parti gárda, mint a Sassari.

Férfi Európa Kupa, 6. forduló:
     H csoport:
Falco-Vulcano Energia KC Szombathely - Sassari (olasz) 60-92 (14-18, 16-29, 15-28, 15-17)

Leicester Riders (angol)-Szolnoki Olaj 81-84 (20-18, 18-20, 19-19, 24-27)

A csoport végeredménye: 1. Szolnoki Olaj 11 pont, 2. Sassari 11, 3. Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 8, 4. Leicester Riders 6

Az Alba Fehérvár hazai környezetben nyolc ponttal vere meg a Vareset, így az idegenbeli meccsen, egy győzelem, vagy egy hét pontnál nem nagyobb vereség is csoportelsőséget ért volna Dzunics Braniszlav csapatának. A térdműtétje miatt hiányzó Lóránt Péter azonban nagyon hiányzott. Igaz ez csak a második félidőben domboorodott ki. Hiszen az első negyedet csak négy, a másodikat pedig hat ponttal nyerte Varese, de tíz pontos különbség nem jelentett nagy távolságot. A harmadik után pedig 12 volt a két csapat közti különbség, de a hajrában a Varese biztosan győzött, hiszen 25 pontos olasz sikert hozott végül a találkozó, és ezzel a székesfehérvári együttes végül második lett a kvartettjében. 
    Az Európa Kupában-ban így  az Alba és a Szolnok szerepelhet a második csoportkörben is. A 16 megmaradt csapat az I, J, K és L csoportban folytatja, ahonnan nyolc jut majd be az oda-visszavágó rendszerű nyolcaddöntőbe, ahol a Bajnokok Ligájából érkező nyolc csapat csatlakozik hozzájuk.

       F csoport:
Varese (olasz)-Alba Fehérvár 91-66 (15-11, 22-16, 26-24, 28-15)