• 2024 04 25

Kijutottak az Európa-bajnokságra

Vereség, de továbbjutás

A magyar női kosárlabda-válogatott győzni és továbbjutni utazott Oroszországba és bár a tervnek csak a felét sikerült véghez vinni, de így is maradéktalanul boldog lehet a gárda, amely kijutott az Európa-bajnokságra.

Az már az első félidőben kiderült, hogy inkább taktikai csatát, mint pontzuhatagot hoz majd a C csoport rangadója az Oroszország-Magyarország találkozó. Az első negyedben mindössze 24 pont született, a rosszabb hír az volt, hogy ennek a két harmadát a házigazdák dobták. Jekatyarinburgi mérkőzésen mindenesetre több szempontból is fontos volt a mieinknek, hiszen a hazai környezetben 71-64 elvesztett odavágó után jól jött volna a revans. 

 A nyolc pontos hazai előny a szünetre nem csökkent, hanem nőtt, pedig a második negyedet jól kezdte a piros mezes magyar együttes, és feljött négyre. De érkezett az orosz időkérés is, ami után megrázta magát a szbornaja és a nagyszünetig 29-19-re elhúztak az oroszok. 

A fordulás után pedig volt már 13 is a különbség a hazaik javára, amikor megkezdte a korai hajrát a magyar gárda, aminek meg is lett az eredménye. Hiszen a záró tíz percre már úgy fordult a két együttes, hogy mindössze három pont volt a differencia. 20-13-ra nyerte a magyar csapat az utolsó előtti felvonást és egy lépésnyire volt csak a bravúrtól. 

Amihez még közelebb került, amikor 49-48-ra vezetett is a meccsen. De a hajrában kiderült, hogy az az egy lépés jóval nagyobb volt, mint amit meg tudott tenni a csapat. Azonban az 56-53-as vereség ellenére a gárda minden dicséretet megérdemel, mert kiharcolta a továbbjutást. Hiszen a csoportelsők mellett a legjobb csoportmásodikokból hat válogatott ott lesz az Eb-n. Magyarország pedig egészen biztosan, hiszen nem alakulhatnak úgy az eredmények a többi csoportban, hogy ez ne sikerüljön. 

Oroszország - Magyarország 56-53 (16-8, 13-11, 13-20, 14-14)

Európa-bajnoki selejtező, C-csoport, 6. forduló
Jekatyerinburg, 

Oroszország legjobb dobói: Musina 20, Vadeeva 12.

Magyarország: Studer 12/6, Raksányi 5/3, Dubei 4, Goree 12, Határ 11. Csere: Gereben 2, Branai -, Nagy -, Varga 4, Kiss 2, Lelik -, Katona 1.