• 2024 04 25

„Találkozás a végső igazsággal”

Karate Eb Budapesten a Jégpalotában

Pénteken és szombaton rendezik Budapesten a kyokushin karate Európa-bajnokságot, a káposztásmegyeri Jégpalotában. A kontinensviadal több szempontból is egyedülálló lesz. Hiszen a rendezvény elnyerése sem volt megszokott.

Ahogy Szokolyai Alex versenyigazgató elmondta, a Magyar Kyokushin Karate Szövetség csak beugró volt, hiszen februárban dőlt el, hogy Budapesten rendezik majd a versenyt. A rövid idő alatt azonban sikerült megfelelőn felkészülni a november 23. és 25. közti Európa-bajnokságra. Eredetileg egy naposra tervezték a versenyt, azonban a Nemzetközi Szövetség kérésére pénteken és szombaton lesz a viadal. Az első napon az utánpótlás, azaz az U16-os és U21-es korosztály, a másodikon pedig a felnőttek mérik össze a tudásukat. Az Európa-bajnokság keddi sajtótájékoztatóján a szervezők azt is elmondták, hogy 25 országból, 450 versenyzők indul az Eb-n, ezek közül 80 magyar karatéka száll harcba az érmekért. A viadal azért is nagyon értékes, mert a jövő évi tokiói világbajnokság kvalifikáló versenye. A küzdelem mellett lesz törés és formagyakorlat is. Utóbbiban debütál majd a csapat kata. Amelyben 3 fős együttesek mutatják be a formagyakorlatukat. Vasárnap pedig szemináriumot tartanak az indulóknak, ahol valószínűleg megjelenik majd Chuck Norris, aki egy másik rendezvény miatt tartózkodik Budapesten és jelezte, hogy szívesen ellátogatna az Eb-re is.

A sajtótájékoztatón rövid bemutatót is tartottak a magyar indulók. A kyokushin karate küzdelmei abban térnek el az olimpiai karate küzdelmeitől, hogy ebben a szakágban a harcokat full kontaktban rendezik, azaz a nézők teljes erejű ütéseket és rúgásokat láthatnak. A magyar csapattól egyébként 10-15 érem megszerzését várja a szakvezetés.

A versenyek pénteken és szombaton reggel kilenckor kezdődnek és körülbelül este hétig tartanak.

A versenyeket élő streamet láthatnak az érdeklődők az esemény honlapján a www.eckarate2018.hu-on is, de itt a www.hunsport.com oldalon is.