• 2024 04 19

Győzelem Finnország ellen

A magyar labdarúgó válogatott második lett a Nemzetek Ligája csoportjában

Kétszer 2-0 a magyar válogatott mérlege a Nemzetek Ligája zárófordulóiban

Marco Rossi visszatért a kispadra eltiltása után, Dzsudzsák Balázs pedig kezdő volt a magyar labdarúgó-válogatottban, amely a finnek elleni Nemzetek Ligája mérkőzésen a következő összeállításban lépett pályára.

Gulácsi Péter - Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Kleinheisler László, Nagy Ádám - Lovrencsics Gergő, Kalmár Zsolt, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Az előzetesen is várható volt, hogy nagy taktikai csata lesz a pályán. A félháznyi közönség az első negyedórában mindössze egy helyzetet láthatott, a nagy kedvvel játszó Kalmár lövése azonban nem volt veszélyes, így a középpályás nem szerezte meg első gólját a válogatottban. A másik oldalon Gulácsi visszatért a kapuba és a 18. percben volt is dolga, hiszen Pukki kiugrott és Baráth szorításában lőtt, de a magyar kapus védett. Majd Vaisanen került helyzetbe a szöglet után, de ő is célt tévesztett. Pukki a 20 percben pedig már két helyzetnél járt, Gulácsi pedig két védésnél. Teljesen kiegyenlített játék folyt a pályán, finn helyzetekkel. A 29. percben aztán minden egy csapásra megváltozott. Nagy Ádám labdát szerzett, Kalmárhoz juttatta, aki azt egy remek átadással Szalaihoz tette, ő pedig higgadtan helyezte a kapuba. Szalai negyedik gólját lőtte a Nemzetek Ligájába és idei ötödik gólját szerezte.

A 37. percben pedig Nagy Ádám elsőt, már ami a válogatottat illeti. Nagy Ádám ezúttal is jól szerzett labdát, egyedült tört kapura, majd 20-ról lőtt, ezúttal ballal, remek lövése után már két gólos volt a magyar előny.

A fordulás után a mezőnyben folyt a játék komolyabb helyzetre a 66. percig kellett várni, ekkor Dzsudszák passzát a válogatott újonca Hollender válthatta volna gólra, de a kapus ölébe emelte a labdát. A 79. percben következett az újabb magyar lehetőség, amikor Szalai fejelt egy bal oldali Dzsudzsák szabadrúgás után, de pontatlanul. Majd Joronen majdnem összehozta a harmadik magyar gólt, de a finn védősor résen volt. A finn kapus pedig javított, hiszen a hajrában Kleinsheisler lövésénél védett, így végül maradt a 2-0-s végeredmény. És mivel az észt válogatott hatalmas meglepetésre 1-0-ra győzött Athénban, így a magyar csapat megszerezte a csoport második helyét.

Markku Kanerva finn szövetségi kapitány

Sok volt sérültünk és ezt nem tudtuk megoldani ezen a találkozón. Magyarország megérdemelten nyert. Pontatlan rossz passzaink voltak, de nem azért, mert nem vettük volna komolyan a találkozót. Nagyon sokat tanultunk ebből a meccsből, ami nagyon fontos lesz a további fejlődésünk érdekében.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Taktikailag sikerül megverni a finneket. Az első félidei agresszív játékunk hozta meg a győzelmet. Nagy nyomást helyeztünk a finnekre és ennek meg lett az eredménye. Megérdemeltük a győzelmet. Örülök a mai estének és gratulálok a játékosiamnak. A mostani játék bizakodásra adhat okot. Örülünk a második helynek, de nem szabad elszállnunk, szerénynek kell maradni és dolgozni tovább.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport:
Magyarország-Finnország 2-0 (2-0)
Groupama Aréna, 9200 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerzők: Szalai (29.), Nagy Á. (37.)
sárga lap: Baráth (42.), Lang (75.), Kalmár (78.), illetve Granlund (17.), Lod (86.)

Magyarország: Gulácsi Péter - Baráth Botond (Lang Ádám, 52.), Willi Orbán, Kádár Tamás (Vinícius Paulo, a szünetben), Korhut Mihály (Holender Filip, 54.) - Kleinheisler László, Nagy Ádám - Lovrencsics Gergő, Kalmár Zsolt, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Finnország: Jesse Joronen - Albin Granlund (Joona Toivio, a szünetben), Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen, Jere Uronen - Robin Lod, Glen Kamara, Thomas Lam (Joni Kauko, 60.), Robert Taylor (Petteri Forsell, 74.) - Jasse Tuominen, Teemu Pukki

A csoport másik mérkőzésén: Göröhország- Észtország 0-1 (0-1)

Athén, gólszerző: Lampropoulosz (44. perc öngól)

A csoport végeredménye: 1. Finnország 12 pont (feljutott a B-ligába), 2. Magyarország 10. pt., 3. Görögország 9 pt., 4. Észország 4 pt (kiesett a D-ligába)