• 2024 04 25

Cél a győzelem a finnek ellen is

Utolsó Nemzetek ligája meccsén a válogatott megcélozza a csoport második helyét

Utolsó mérkőzését játssza a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában vasárnap 20.45-től, a Groupama Arénában, az ellenfél a csoportelső Finnország lesz. Marco Rossi szövetségi kapitány elégedett az észtek ellen mutatott játékkal, de a finnek ellen másféle taktikára lesz szükség.

„Bár kevés időnk volt, mindent megtettünk, hogy az Észtország ellni meccs után felkészítsük a válogatottat a következő mérkőzésre. Frusztráló volt a tribünön ülni csütörtökön, tudván, hogy nem avatkozhatok be a meccs menetébe. Természetesen sokkal jobb a kispadról nézni a találkozót” – mondta Marco Rossi a válogatott utolsó Nemzetek Ligája-mérkőzése előtti sajtótájékoztatón Telkiben.

A szövetségi kapitány újságírói kérdésre elmondta, az észt meccsen látottak taktikailag és hozzáállásban is nagyon tetszettek neki, de a finn egy más csapat, elsők a csoportban, és ez annak köszönhető, hogy nagyon fegyelmezetten és precízen futballoznak. „Éppen ezért mi is másként fogunk hozzáállni a vasárnapi találkozóhoz, mint Észtország ellen” – fogalmazott Marco Rossi, aki még elmondta, néhány helyen előfordulhat változás a kezdőcsapatban, például Dzsudzsák Balázs nagy valószínűséggel ott lesz a kezdőben.

Pátkai Máté sárga lapos eltiltás miatt nem léphet pályára és Gazdag Dániel sem áll a csapat rendelkezésre. Lovrencsics Gergő állapota viszont bizakodásra ad okot és Gulácsi Péter is visszatért a kerethez.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli az elmúlt időszakot, a szövetségi kapitány úgy válaszolt: „Augusztusban kezdtünk dolgozni, szeptemberben hirdettük ki az első keretet. Meccsről meccsre javult a teljesítményünk, ez alól a tallinni mérkőzés a kivétel, ahol teljesen más mérkőzést játszottunk, mint amire számítottunk. Ahogy telik az idő, a játékosok is egyre jobban összeszoknak.”

A válogatott játékosa, Korhut Mihály egy év után tért vissza a nemzeti csapatba: „Jó érzés újra itt lenni. Szerintem sikerült újra beilleszkednem. Korábban is Kádár Tamás mellett játszottam, így nem kellett új társat megszoknom.”

Az Észtország ellen kezdőként szerephez jutó védő elmondta, posztjából adódóan számára különösen nagy sikerélmény, hogy kapott gól nélkül hozták le azt a találkozót. „Remélem, ugyanígy tudjuk folytatni a finnek ellen is. Bízunk benne, hogy minél többen kilátogatnak a mérkőzésre, nagyon jót tenne a csapatnak. Az északi válogatottakra jellemző, hogy sokat futó, masszív, magas játékosokkal állnak ki, erőnlétben átlagon felüliek, keresik a párharcokat, sokszor ütköznek. Ennek ellenére úgy érzem, ezzel mi is felvesszük a versenyt. Taktikailag és technikailag jobb játékosokból áll a csapatunk” – fogalmazott Korhut Mihály, aki 2014-ben szintén egy északi együttes, Dánia ellen mutatkozott be a válogatottban.

A védő még hozzátette, egy játékos mindig úgy megy ki a pályára, hogy nyerni szeretne, mégsem sikerült elérni a céljukat és csoportelsőként zárni a Nemzetek Ligáját. „Öt napja vagyok tagja Marco Rossi válogatottjának, de úgy látom, nagyon jó irányba haladunk. Nyerni akarunk Finnország ellen is, két hazai győzelemmel szeretnénk elzárni ezt az évet. Reméljük, a szurkolók és a játékosok is újra egymásra találnak.”

Markku Kanerva finn szövetségi kapitány csapata jó hangulatban érkezett meg Magyarországra. „A görögök ellen ugyan kikaptunk, de a csoportot megnyertük és ezt megünnepeltük. A vasárnapit felkészülési mérkőzésnek tekintjük, amit ezzel együtt meg akarunk nyerni. Taktikailag nagyon érdekes találkozó lesz ez, mert két olyan csapat fog játszani, amely a jövőt építi."