• 2024 03 29

Győzelem Észtország ellen

Másodkapitánnyal két gólos győzelem

Marco Rossi eltiltása miatt Cosimo Ignoscio ül a magyar válogatott kispadján az észtek elleni Nemzetek Ligája meccsen, amelyen a piros mezben játszó házigazda magyar válogatott a következő összeállításban lépett pályára: Dibusz Dénes - Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Pátkai Máté - Kovács István, Kalmár Zsolt, Nagy Dominik - Szalai Ádám.

Dibusz, Gulácsi betegsége miatt lett kezdő, de rögtön a mérkőzés elején egy hatalmas bravúrral tartotta a döntetlent, aminek két perc múlva nőtt hatalmasat az értéke. Ekkor ugyanis Kalmár szögletéből Orban Willi megszerezte a vezetés egy parádés fejessel a magyar válogatottnak. Orbán harmadik magyar válogatottságán az első gólját szerezte, azonban hogy az első félidőben csak ő szerzett gólt az a magyar támadókon és Aksalun, az észtek kapusán múlott, aki nem egyszer védett nagyot az első 45 percben. Nagy Dominik lövésénél, amit a magyar középpályás az üres kapura küldött, például remekül ért vissza az észtek egyese. Volt Kalmárnak és Korhutnak is egy-egy távoli próbálkozása, és még Nagy Dominiknak is egy lehetősége, hogy növelje a magyar csapat előnyét. Azonban a szünetben egy gólos volt csak a mieink előnye.

A fordulás után Kalmár majdnem megszerezte második gólpasszát, Orban pedig második gólját. Azonban a RB Leipzig védőjének az újabb fejesét Aksalu nem akármilyen mozdulattal védte. A nyolcezer néző egy nagy iramot diktáló magyar csapatot láthatott az egész meccsen, és a küzdőszellemmel sem volt gond, de a játékba sok hiba csúszott. Nem sokkal később a nagy kedvvel játszó Nagy Dominik lőtt gyengén. Aztán 65. percben beállt csereként Dzsudzsák Balázs, aki 97-ik alkalommal lépett pályára nemzeti színekben. Így ezzel beérte az örökranglistán Gera Zoltánt. Két perccel később viszont már nem Dzsudzsák volt a téma, Szalai gólja. Nagy Ádám volt szemfüles, aki jól támadta meg a védőket és a felpörgő labdáját Szalai átfejelte a kifutó kapuson. Aksalu nagyot hibázott, de Szalai jó helyzetfelismerése után már 2-0 volt az állás. A hajrában aztán Dzsudzsák góllal tehette volna emlékezetessé a visszatérését, de a 15 méteres lövése célt tévesztett. A magyar válogatott viszont nem, amely 2-0-s győzelmével megtartotta az esélyét, hogy akár megszerezhesse a második helyet is a csoportban.

 Magyarország-Észtország 2-0 (1-0)
Magyarország: Dibusz Dénes - Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Pátkai Máté, Kalmár Zsolt (Kleinheisler László, 84.)- Nagy Dominik (Dzsudzsák Balázs, 65.), Szalai Ádám (Böde Dániel, 76.), Kovács István
Észtország: Aksalo - Teniste, Vihmann, Tamm, Pikk - Ojamaa, Dmitrijev, Vassiljev, Antonov - Luts, Anier
Gólszerző: Orbán a 8., Szalai a 69. percben

Martin Reim, az észt válogatott szövetségi kapitánya

Nem volt a magyar csapat játéka más, mint az első meccsen, de jobb napot fogott ki a magyar válogatott, mint a mi csapatunk és ezért lett ez az eredmény.

Cosimo Inguscio, a magyar válogatott másodedzője

Ezen a mérkőzésen viszont láttam, azt, amit gyakoroltunk az edzéseken. A győzelmünk teljesen megérdemelt volt, hiszen az észetek egyetlen egyszer veszélyeztették a kapunkat. Egy pillanatra sem volt veszélyben a három pontn megszerzése, aminek pedig külön örülök, hogy az ötödik meccsünkön itt a Nemzetek Ligájában először nem kaptunk gólt. A csapat ezen az estén nagyon jól dolgozott.