• 2024 04 18

„Új korszak kezdődött”

Együttműködés a sikeresebb világbajnokságért

Szerdán a Magyar Sport Házában sor került a szerződések ünnepélyes aláírására, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a japán Csikuma városa közötti együttműködés.

Csikumából héttagú küldöttség érkezett a budapesti eseményre, és hogy a távol-keleti városban nagyon is komolyan veszik a most induló együttműködést, azt jól jelzi, hogy a delegációt Csikuma polgármestere vezette.

„Új korszak kezdődött most – érzékeltette Okada Akio a magyar-japán kooperáció jelentőségét. – A csikumai mellett a tartományi asztalitenisz-szövetségünk is teljes mértékben támogatta ezt a kezdeményezést, így a lehető legjobb körülményeket tudjuk majd biztosítani a hozzánk érkező magyar játékosoknak.”

Csikumára a Japán Asztalitenisz Szövetség irányította a magyar szövetség vezetőinek figyelmét, őket pedig nem kellett sokáig győzködni. Hogy miért, azt Nátrán Roland mondta el.

„Ennek az együttműködésnek az elsődleges célja a 2020-as tokiói olimpiára való felkészülés – nyilatkozta a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke. – Igyekszünk ehhez professzionális feltételeket biztosítani a magyar válogatott sportolóknak, akik közül remélhetőleg minél többen szereznek kvótát. Az olimpia előtti akklimatizációban fontos szerepe lesz ennek a megállapodásnak. Jól jellemzi a japánok felkészülését, hogy már most olyan asztalokra cserélik a csikumai edzőközpont asztalait, amilyeneken az olimpián a mérkőzéseket rendezik majd. Tokiótól gyorsvasúttal mindössze egyórányi távolságra fekszik Csikuma, és a város rendkívül fejlett infrastruktúrája mögött a japán olimpiai központ szakembergárdája áll.”

Az együttműködésből nem csak válogatott játékosaink profitálnak majd.

„Ennek az együttműködésnek a kiterjesztése túlmutat a 2020-as tokiói olimpián, hiszen a magyar asztalitenisz utánpótlásának, illetve a hazai paraasztalitenisz fejlődését is szolgálja – folytatta Nátrán Roland. – Magyar fiatalok vehetnek részt Japánban rendezendő edzőtáborozásokon és versenyeken, ezzel párhuzamosan pedig japán fiatalok ugyanezt a lehetőséget megkapják a hasonló magyarországi eseményeken. Ez reményeink szerint hosszú távon is a magyar pingpong segítségére lesz, hiszen a japán asztalitenisz a világ élvonalába tartozik.”