• 2024 03 28

Guinness-rekorder magyar

Magyar a világ leggyorsabb rúgója

Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe Nagy Botond, mint "a világ leggyorsabb köríves rúgása" cím büszke tulajdonosa. A magyar válogatott karatés ezt a múlt héten megrendezett madridi világbajnokság alkalmával érdemelte ki.

A hivatalos Guinness Rekord küldöttség abban a reményben utazott Madridba az idei karate világbajnokságra, hogy a világ legjobbjait felvonultató eseményen találnak olyan versenyzőt, aki megjavíthatja a fennálló időrekordot. Nem tévedtek, ráadásul a KSI kiválósága nem is akármennyivel döntötte meg a csúcsot: a korábbi legjobb időeredmény 0.70 másodperc volt, ezt írta át 0.476 másodpercre.

 "A hét során először csak szórakozásból próbálkoztunk meg ezzel a kihívással" - mesélte Nagy Botond. - "Aztán láttam, hogy az időeredményeim jobbak, mint bárkié, a többiek meg biztattak, hogy álljak oda a hivatalos mérésre is. Így is lett. A több mint száz próbálkozó közül az első idővel kerültem be a legjobb ötbe, vagyis a döntőbe, majd ott is sikerült a leggyorsabbnak lennem."

 A vb-n a formagyakorlat versenyszámban indult 23 éves fiatalember ezzel kivívta a jogot, hogy Guinness Rekord-kísérletet hajthasson végre. Elmondása szerint küzdőállásból fényjelzésre kellett szabályos, hátsó lábas köríves rúgással eltalálnia egy célpontot.

"Nagyon hivatalos volt az egész. Lemértek mindent, a magasságomtól kezdve azt, hogy milyen távol álljak és milyen magasan legyen a célpont. Nem volt szabad bemozdulni sem. Három szabályosat kellett rúgnom egymás után, ezek átlaga lett a hivatalos pontszám. Aztán visszanézték az egészet videón, hogy minden megfelelt-e a szabályoknak."

Nagy Botond a helyszínen diplomát is kapott a földkerekség leggyorsabb rúgásáról. Ugyanakkor a küldöttség azt is megígérte neki: elküldik a hivatalos dokumentumot a csúcsról, akárcsak azt a Guinness Rekordok könyvet, amelyikben már ő is benne lesz.