• 2024 03 19

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség közleménye

Az elnökség reagált a kialakult helyzetre

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség közleményt adott ki, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

A sajtóorgánumokban az elmúlt hetekben világot látott, az ökölvívás tekintélyét aláásó cikkek jelentek meg, ami inkább szól a belső ellentétekről, gerjesztett indulatokról, potenciálról és vagyonszerzésről, mintsem az igazságról. 

Tény, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség 2018. augusztusában nemzetközileg elismert, több helyen olimpiai rendezésűként emlegetett Ifjúsági Világbajnokságot rendezett Budapesten, mely rendkívül fontos állomása volt sportdiplomáciánk építésében, jelentős sportsikereket hozva Magyarországnak. Mint az nemzetközi esemény előtt több nyilatkozatban és sajtótájékoztatón elhangzott, három fős vezetés vette át az előkészítő munkálatokat, akik nagyon gyors struktúra váltás után, igyekeztek megvalósítani a rendezvény sikeres lebonyolítását, egyben meghatározó erővel vonták irányításuk és ellenőrzésük alá a Szövetség apparátusát. Az előzetes vizsgálat megmutatta azt, hogy a pénzügyi irányítást, többnyire nem a Magyar Ökölvívó Szakszövetség állományában lévő, külső személyek vették át, nem foglalkozva azzal a – belső munkatársak előtt már jelentős részben ismert – ténnyel, hogy a kiadások jóval meghaladják a bevételeket. A menedzser igazgatóként funkcionált ügyvezető, a gazdasági igazgató és a PR menedzser (elnöki tanácsadó úr) azóta távoztak a Szövetség vezetéséből. A kialakult helyzetre és az átláthatatlanságra tekintettel 2018. júliusában a főtitkár jelezte lemondási szándékát, tájékoztatva elnök urat, hogy a továbbiakban nem tud felelősséget vállalni a Szövetségben történtekért. Itt kell megemlítenünk, hogy Nagy Anett, több, mint 15 éve oszlopos tagja a magyar ökölvívásnak, ezalatt az idő alatt szinte minden nemzetközi eseményen, önköltségén segédkezett, az elmúlt évek alatt több egyesülettel működött együtt, 2013 óta áll alkalmazásban a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnél, tehát nem igaz, hogy Erdei Zsolt ültette az apparátus tagjai közé.

A Világbajnokság rendezése kapcsán tényként kell közölnünk azt is, hogy a Bp2017 Nonprofit Kft.-től Szövetségünk semmilyen írásbeli árajánlatot nem kapott, mint ahogyan azt is, hogy a Top Sport Média Kft.-től kapott ajánlat, nem lépte túl az állami támogatás, erre a feladatra megítélt mértékét. Munkájukért járó ellenértéket a Szövetség a mai napig nem fizette ki maradéktalanul. Az esemény időtartama alatt – ellenszolgáltatás nélkül - a Madárfészek Ökölvívó Akadémia adott otthont a nemzetközi csapatok edzésének, nemcsak helyet, hanem felszereléseket, ásványvizet, jeget, rekreációs lehetőségeket biztosítva. Itt szintén meg kell említenünk, hogy Wida József több, mint 5 évtizede (!) áll az ökölvívás szolgálatában, számos ökölvívó, egyesület és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szponzora is volt, 2014 óta az Akadémia elnöke, tehát nem igaz, hogy Erdei Zsolt nevezte őt ki, az Akadémia élére. A Világbajnokság alatt ő volt a felelős a versenyhelyszín kiépítéséért, a ringekért, melyért díjazást nem kapott.

Itt is pontosításra szorul, hogy 2017 évben Szövetségünk nemcsak szakmai, hanem visszamenőleg – külső szakértők bevonásával - 5 éves gazdasági ellenőrzést indított az Akadémiák, régiók és a Szövetség működésével kapcsolatban, ennek eredményeként került megszűntetésre a hajdúszoboszlói Papp László-, és nagykanizsai Botos András Ökölvívó Akadémia, az addigi támogatásukat átcsoportosítottuk az egyesületek – eredmény utáni - támogatására, mely ebben az évben kimagasló volt a korábbi évekhez képest. A Madárfészek Ökölvívó Akadémián jelenleg is folynak az építkezések, annak ellenére, hogy az erre megítélt támogatások még nem teljes egészében érkezett meg a BMSK Zrt.-től. A Madárfészek GODAKO Akadémia (Erdély) kapcsán szükséges beszámolnunk arról, hogy a telekvásárlás és különböző fordítási díjakon kívül, az erre a célra kormányhatározattal megítélt fennmaradó összeg, maradéktalanul rendelkezésre áll a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elkülönített pénzforgalmi számláin.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség jelenlegi apparátusa – együttműködve az elnökség által kijelölt tanácsadókkal – sérelmeiket félretéve, hatalmas energiákat megmozgatva dolgoznak, keresve a konszolidációs megoldásokat, hogy az ökölvívás napi működése újra helyreállhasson. A hivatalos eljárást megindítottuk annak tisztázásra, hogy a 2018. évi Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokság vonatkozásában, büntetőjogi értelemben felelősség terheli-e, a döntési és végrehajtási folyamatokban részt vevő személyeket, addig csak és kizárólag ki nem fizetett szállítói számlákról és a számviteli rend megsértéséről beszélhetünk. Ezért kérjük a sajtó képviselőit és mindazokat, akik szeretett sportágunk érdekében mindenféle ide nem illő, hamis állítással próbálja aláásni az ökölvívás és egyes személyek tekintélyét, hogy a vizsgálat lezárásáig hagyjanak bennünket tovább dolgozni!

Köszönettel:

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség