• 2024 03 28

Pontszerzések a madridi világbajnokságon

Az éremszerzés nem sikerült

Felemásan szerepeltek karatékáink a madridi világbajnokságon

Ezúttal nem jött össze az éremszerzés a magyar karate versenyzőknek a felnőtt világbajnokságon. A Madridban keddtől vasárnapig rekordlétszámmal, 139 ország részvételével zajló vb-n az egyéni küzdelmek során többen is remekül teljesítettek, de a hatalmas mezőnyökben nem tudtak dobogós helyen végezni. Vegyük sorra a magyarok szereplését:

A madridi világbajnokságra utazott csapat legfiatalabb tagja Fehér Péter volt. A 60 kg-os sportoló ifjú korára rácáfolva taktikusan és harcosan küzdött, ami most egy szoros eredményre volt elegendő.

A 2016-os vb ezüstérmese, Tadissi Martial jól kezdett, magabiztosan győzte le dél-afrikai ellenfelét. A második meccsen a brazil Figueira következett, akivel pár hete Tokióban vívta az UTE versenyzője a bronzcsatát. Akkor Martial volt jobb, most azonban a brazil nyert és egészen a döntőig menetelt. Következett a vigaszág és egy belga karatés 3-3-as eredménnyel, de az ellenfél az első találat előnyével elbúcsúztatta kiválóságunkat.

Hárspataki Gábor a 75 kg-ban első meccsén a walesi Phillipset, a másodikon az albán Bashát, a harmadikon a marokkói Youbot győzte le. Ezután következett a sportág ikonikus alakja, Rafael Aghayev. Hársi az utolsó másodpercekig rendkívül taktikusan és koncentráltan küzdött, azonban néhány másodperccel a vége előtt az azeri sikeresen bevitt egy testütést, így 1-0-ra alulmaradt versenyzőnk. Aghayev végül nem jutott döntőbe, így a vigaszmeccsek is elmaradtak. Santiago és Tokió után most nem sikerült az éremszerzés, de a mutatott forma alapján az MTK klasszisa joggal bizakodhat a következő olimpiai kvalifikációs versenyben, amelyet még az idén rendeznek Sanghajban.

Az egyik legnagyszerűbb magyar produkciót az élete első felnőtt vb-jén induló György Dániel nyújtotta. A BVSC 84 kg-os versenyzője litván ellenfelét 8-0-ra, a cseh versenyzőt 4-1-re, bolgár riválisát 6-0-ra verte. Végül a negyedik meccsén a kazah karatékával már nem bírt, harcos küzdelemben alulmaradt. A három magabiztos győzelem így is rendkívül értékes teljesítmény.

A nehézsúlyú Molnár Dánielnek, a legutóbbi, tokiói Premier League egyik hősének a vb, sajnos, nem hozott eredményt. Az UTE karatésa thaiföldi ellenfelének kellemetlen stílusára nem találta meg a választ, és végül 3-1-re kikapott.

Molnár Réka az 55 kg-ban a skót Conellnél bizonyult 3-2-es pontozással jobbnak. A második meccsen a hazai pálya előnyét élvező Fernandez következett, akivel 4-4-es döntetlent sikerült elérni, de a spanyol lány jutott tovább. Az UTE sportolójának is a következő versenye Sanghajban lesz, ahol újabb győzelmekkel értékes olimpiai pontokat gyűjthet.

Czagány Dóra élete első felnőtt világbajnokságán vett részt. A vb-re egy súlycsoporttal lejjebb, a 61 kg-ra váltott MTK-s fiatal harcos, szoros küzdelemben kis különbséggel maradt alul a tunéziai Hasnaui ellen. A látottak alapján még sok örömet okoz majd az ifjú tehetség - akár hazai rendezésű, 2020-as budapesti korosztályos Eb-n és a 2022-es felnőtt vb-n is.

Bartha Nikola a hölgyek +68 kg-os mezőnyében 3-0-ás győzelemmel kezdett. A BVSC versenyzője román ellenfelénél bizonyult ennyivel jobbnak. A második meccsen a japán Uekusa következett, akivel szoros csatát vívott, de sajnos 2-0-ra vereséget szenvedett. Az ázsiai versenyző ezután a döntőig menetelt, így Nikolának lehetősége nyílt javításra. A vigaszágon azonban orosz ellenfele volt a jobb.

A katások közül Nagy Botond a férfiak mezőnyében értékes olimpiai pontokat gyűjtött. A KSI versenyzője először az izlandi Huynht győzte le egyhangú pontozással, majd az andorrai Moreira sem bírt vele. A harmadik meccs a kazah Kateshov ellen zajlott, ő sajnos egy véleményes 3-2-es pontozással legyőzte versenyzőnket.

A hölgyek között Sterck Laura meggyőző katával legyőzte a portugál Esparteirót. A következő fordulóban a kanadai Ngo következett, akin sajnos nem tudott túljutni, így az MTK versenyzőjének meg kellett elégednie az értékes világranglista és kvalifikációs pontokkal.

A para-karatésok közül a kerekesszékes Dobos Réka szerepelt a legjobban, aki csoportjában a harmadik helyen végzett, ezzel épphogy lemaradt a bronzmérkőzésről. A férfi kerekesszékesek között indult Molnár Zsolt csoportjában a kilencedik lett. A tanulásban akadályozottak mezőnyében a nőknél Kárpáti Petra csoportjában az ötödik legmagasabb pontszámot kapta, míg a férfiaknál Csatári János a hetediket.