• 2024 03 29

Gólzáporos győzelem

7-1 az olaszok ellen

A magyar jégkorong-válogatott győzelmével a második helyen végzett a budapesti Négy Nemzet Tornán

    Az olaszok a dél-koreaiak ellen nyertek 5-2-re a szerdai nyitónapon, majd pénteken délután 3-2-re alulmaradtak a kazahokkal szemben. A magyarok szerdán 3-1-re kikaptak a később tornagyőztes kazahoktól, péntek este pedig jéghiba miatt nem tudták lejátszani mérkőzésüket az ázsiaiakkal. 
    A magyar szövetség (MJSZ) tájékoztatása szerint az elmaradt találkozó után újratöltötték és folyékony nitrogénnel lehűtötték a hibás területet a csarnokban, majd az egész éjszakás fagyasztást követően szombat délelőtt a MAC Újbuda felnőtt csapata tartott rövid edzést a jégen. Mivel a tapasztalatok alapján nem volt gond a felülettel, így alkalmassá vált a magyar-olasz összecsapás megrendezésére.
    Korábban 38 alkalommal találkozott a két csapat, 13 magyar és 18 olasz siker mellett 7 döntetlen született. Ezt megelőző négy mérkőzésüket a magyarok nyerték, legutóbb az áprilisi budapesti vb-n 3-2-re.
    A szombati összecsapás előtt a Hírességek Csarnokába újonnan bekerült Balogh Tibort, Hudák Gábort, Losonci Györgyöt és Pék Györgyöt köszöntötte az MJSZ.
    Sofron István kézsérülés, míg Bodó Christopher betegség miatt kényszerült kihagyni az összecsapást.
    A hazai csapat három perc elteltével emberhátrányba került a most debütáló Szabó Pál Krisztián kiállítása miatt, de kivédekezte a két percet, majd Sarauer Andrew szerzett vezetést közelről Nagy Gergő és a 29. születésnapját szombaton ünnepelő Kóger Dániel  átadásai nyomán. Magosi Bálint kiállítása alatt újra beszorultak a magyarok, de később mégis az olaszoknál rezdült a háló: Szabó Dániel kapu mellé tartó lövésébe ért bele az olasz kapus, a korong a lepkés kesztyűn irányt változtatva pörgött mögéje. Gyorsan szépítettek az A csoportos olaszok: kapu előtti kavarodásban csorgott át a pakk a gólvonalon.
    Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány együttese kezdte aktívabban a középső húsz percet, és Galló Vilmos határozottsága újabb találatot eredményezett: saját lövései után gyűjtötte be a korongot, majd a kapu mögül betörve tálalt Hári János elé, aki közelről nem hibázott. Az első hazai emberfórban is nagy nyomás alatt maradt az olasz kapu, és egyenlő létszámnál sem maradtak el a magyar rohamok: az alapvonal mögött helyezkedő Sarauer passzolt jól, Nagy Gergő pedig erőteljes lövéssel zúdította a korongot a "ketrecbe" - a közel teltházas Tüskecsarnokban pedig felhangzott a "még, még, ennyi nem elég" rigmus. A csapat pedig igyekezett teljesíteni a közönség kérését, sorra érkeztek a lövések az olasz kapura, ám a harmadban már nem született több gól.
    A záró felvonás két kihasználatlan magyar emberelőnnyel indult, egyenlő létszámnál viszont újra villant a hazai együttes: Pozsgai Tamás talál be. Másfél perc múlva újra örülhetett a Tüskecsarnok közönsége, a csapatkapitány Vas János volt eredményes. Bár az olaszok néhány kísérletet tettek a közelebb zárkózásra, ezek sem öt az öt ellen, sem Terbócs kiállítása alatt nem vezettek eredményre. Három perccel a dudaszó előtt viszont Hári újra villant, megkoronázva ezzel a magabiztos játékot mutató magyar válogatott teljesítményét. A hazai csapat győzelmét ezen az estén nem fenyegette veszély, így másodikként zárta a Roland Divatház Négy Nemzet tornát.
    A viadal másik két résztvevője, a dél-koreai és a kazah válogatott ellenfele lesz a magyar együttesnek az április 29. és május 5. között Asztanában sorra kerülő divízió I/A vb-n, melyen részt vesz még a szlovén, a fehérorosz és a litván csapat. Az első két helyezett szerepelhet majd a 2020-as svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

A csapatkapitány Vas János szerint mindenki teljes odaadással lépett pályára a magyar jégkorong-válogatottban az olaszok felett aratott szombati 7-1-es győzelem alkalmával, amellyel a nemzeti csapat megszerezte a második helyet a budapesti Négy Nemzet Tornán.

    A gólt is ütő Vas elárulta, a meccs előtt azt fogalmazták meg az öltözőben, hogy lélekben ott kell lenniük az összecsapáson, mert ez hiányzott az első játéknapon - utalt a tornagyőztes kazahoktól elszenvedett 3-1-es vereségre.
    "Talán addig kevés volt az idő arra, hogy ráérezzünk, ez itt a nemzeti válogatott, és minden meccs fontos nekünk. Ma úgy játszottunk, hogy büszkék lehessünk a mezre, amit fölveszünk, és hogy megérdemeljük: kinn vagyunk a pályán ilyen nézők előtt" - mondta.
    Kiemelte, a játékuk alapvetően nem változott a szerdaihoz képest, viszont ezúttal "élesebbek" voltak.
    "Mindenki odatette magát úgy, ahogy kell, ezt az utat kell folytatnunk."
    Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány leszögezte, együttese sokkal jobb játékot mutatott, mint szerdán.
    "Akkor talán túl sok információt kaptak a játékosok, hiszen az volt az első közös meccsünk az idényben, sok kis dolgon próbáltunk változtatni" - fejtette ki. - "Az elmúlt napokban megbeszéltek ma jobban megmutatkoztak a játékunkban, több lehetőséget dolgoztunk ki és hét gólt szereztünk. Ez nem történik meg minden nap, úgyhogy csak boldogok lehetünk."
    Kitért rá, a keret sok játékosa együtt nőtt fel, így nem okoz problémát, hogy milyen összeállításban, milyen sorokban küldi jégre őket.
    Felidézte, bár hosszú ideje dolgozik a jégkorongban, mindössze egyszer, hosszú évekkel ezelőtt, Kanadában fordult elő hasonló eset, mint pénteken, amikor jéghiba miatt nem tudták megrendezni a dél-koreaiak elleni összecsapást
    "Nyilván nem volt jó senkinek, különösen a szurkolóknak és a dél-koreai csapatnak nem, de nem tehettünk semmit, néha, még ha ritkán is, előfordul ilyen" - mondta.
    A duplázó Hári János úgy érezte, az olasz csapat gyengébb, mint a kazah, és a saját játékukban is több volt ezúttal az energia.
    "Szerdán kevesebb néző is volt, leült a játékunk és feszültek is voltunk."
    Rámutatott, nem gondolja, hogy a pénteki elmaradt meccsnek és így a két nap pihenésnek szerepe volt a mostani jó teljesítményben.
    "Inkább az volt az ok, hogy Hetényi Zoli nagyon jól védett már az elején is, a második húsz percben szerzett két gyors gólunk kicsit megtörte az ellenfelet, no és persze a harmadik harmadban is nekünk sikerült betalálnunk, nem nekik" - fejtette ki.
    A viadal másik két résztvevője, a dél-koreai és a kazah válogatott ellenfele lesz a magyar együttesnek az április 29. és május 5. között Asztanában sorra kerülő divízió I/A vb-n, melyen részt vesz még a szlovén, a fehérorosz és a litván csapat. Az első két helyezett szerepelhet majd a 2020-as svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

Magyarország-Olaszország 7-1 (2-1, 2-0, 3-0) a magyar gólszerzők: Sarauer (7.), Szabó D. (16.), Hári (26., 58.), Nagy G. (31.), Pozsgai (47.), Vas J. (49.)

    A torna végeredménye: 1. Kazahsztán 9 pont/3 mérkőzés, 2. Magyarország 3/2, 3. Olaszország 3/3, 4. Koreai Köztársaság 0/2
     Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorolt.
    
    Szerdán játszották:
Kazahsztán-Magyarország 3-1 (0-0, 3-0, 0-1)
Olaszország-Koreai Köztársaság 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)
    Csütörtökön játszották:
Kazahsztán-Koreai Köztársaság 5-3 (2-0, 2-2, 1-1)
    Pénteken játszották:
Kazahsztán-Olaszország 3-2 (1-1, 1-0, 1-1)
Magyarország-Koreai Köztársaság - elmaradt