• 2024 03 29

Csoportelső fiatalok

A szerbek legyőzésével csoportelsőként elitkörös az U17-es válogatott

U17-es férfi válogatottunk 1-0-ra legyőzte a szerb fiatalokat a hazai rendezésű Eb-selejtező torna utolsó játéknapján, és csoportgyőztesként jutott a tavaszi elitkörbe.

A magyar és a szerb válogatott is egy győzelemmel és egy döntetlennel a háta mögött várta a hazai rendezésű U17-es Eb-selejtező utolsó játéknapját. A szerbek valamivel kényelmesebb helyzetben készültek a találkozóra, az eddigi eredmények alapján egy döntetlennel ők végeztek volna előrébb a tabellán. Preisinger Sándor szövetségi edző nem számíthatott Németh András játékára, a Belgiumban légióskodó támadó a litvánok elleni sérülése nem jött rendbe a mérkőzésre.

Jól kezdtük a találkozót, gyorsan mezőnyfölényt harcoltunk ki, és gyors akcióinkkal többször is sikerült megbontanunk a szerb védelmet. A vendégek egy-egy pontrúgásból tudtak veszélyeztetni, de nem volt benne a játékban, hogy gólt szereznek.

A mieink ezzel szemben sorra dolgozták ki a helyzeteiket, Zuigéber Ákos és Mester Csaba is nagyon aktív volt, nem tudták tartani őket a védők. A 29. percben e két játékos dolgozott ki lehetőséget a balösszekötő helyén, Mester bepasszolta a labdát Baráth Péternek, aki 16 méterről a hálóba lőtt (1-0). A szünetig akár két újabb gólt is szerezhettünk volna, előbb Posztobányi Patrik hibázott ziccerben, majd Zuigéber Ákos tévesztett célt hasonlóan nagy helyzetben.

A második félidő is magyar mezőnyfölénnyel és helyzetekkel kezdődött, de ekkor már a szerbek is alakítottak ki veszélyesebb lehetőségeket a kapunk előtt. Nagy iramú, fordulatos volt a mérkőzés, a mieink nem elégedtek meg az egygólos vezetéssel, ellenfelünknek pedig muszáj volt nagy erőket mozgósítania az egyenlítés érdekében. A hajrához közeledve a szerbek átvették az irányítást, de szervezetten, jól védekeztünk, a kontráink pedig végig veszélyesek voltak. A 82. percben Mester Csaba fordult kapura a 16-oson belül, lövése után a bal kapufáról pattant ki a labda. 

Az utolsó percekre beszorultunk a kapunk elé, de hősiesen védekezve tartottuk az előnyünket, egészen a háromperces hosszabbítás végéig. A mieink 1-0-ás győzelmet azt jelenti, hogy Preisinger Sándor csapata két győzelemmel és egy döntetlennel, hét ponttal, kapott gól nélkül nyerte meg a tornát, megelőzve az ötpontos románokat és a négypontos szerbeket. 

– Az első mondatom a stábtagoknak szóló köszönet, valamennyien kimagasló munkát végeztek – nyilatkozta a mérkőzés után Preisinger Sándor szövetségi edző. – A csapat megérdemelten szerezte meg a győzelmet, mentálisan nagyon erősek voltunk. Az első félidőben eldönthettük volna a mérkőzést, de nem tdtuk belőni a második gólt, ezért a vége olyan lett a meccsnek, amilyen egy sorsdöntő meccs vége lenni szokott. Ezek a játékosok három mérkőzést hoztak le profi módon, koncentráltan, és nem utolsó sorban kapott gól nélkül, ezért jár nekik a nagy gratuláció.

Magyarország-Szerbia 1-0 (1-0)
Magyarország: Hegyi Krisztián - Buna Gábor, Horváth Milán, Balogh Botond, Bekker Roland - Kata Mihály, Posztobányi Patrik, - Komáromi György (Hosszú Zétény, 86.), Baráth Péter (László Dávid, 81.), Zuigéber Ákos (Ominger Gergő, 75.) - Mester Csaba (Molnár Rajmund, 86.)
Gólszerző: Baráth a 29. percben