• 2024 04 19

A férfiaknál kínai, a nőknél amerikai csapatarany a Tornász VB-n

Az ázsiaiak hajszállal nyertek, az amerikaiak magabiztosan

Az amrikai női válogatott verhetetlen, negyedik alkalommal nyertek zsinórban

Mindkét csapatverseny tétje a dobogósok kvótája a 2020-as tokió-i olimpiára.

A férfiak küzdelmeit rendezték először a doha-i tornász világbajnokságon, ahol kínai győzelem született. Kevesebb mint öt tizedponttal lemaradva Oroszország szerezte meg az ezüstérmet, míg a harmadik Japán válogatottja lett.

Végeredmény

  1. Kína 256,634 pont
  2. Oroszország 256,585
  3. Japán 253,744

      ... 20. Magyarország 234,161 pont, mit még a selejtezőben ért el csapatunk

A férfiak teljesítették a kitűzött célt: bejutottak a legjobb 24 közé, így a 2019-es világbajnokságon is indulhat magyar csapat.

A szabályok értelmében a nevezett öt versenyzőből négynek kellett egy-egy szeren teljesítenie, amelyből a legjobb háromnak a pontszáma számított bele a csapateredménybe.

A Vecsernyés Dávid, Babos Ádám, Boncsér Krisztián, Kardos Botond, Ryan Sheppard alkotta válogatottban két hat szeres volt Kardos és Sheppard személyében. 

Babos Ádám elmondta örülnek, hogy a kitűzött célt sikerült teljesíteniük. „Bejutottunk a legjobb 24 közé ez nagyon pozitív. Viszont voltak rontásaink, dolgoznunk kell azért, hogy az ilyen hibákat kiküszöböljük. Lovon nekem is volt rontásom, emiatt csalódott vagyok. A csapatszellem jól működött, a rontások után egymást biztattuk, tüzeltük és meg is lett az eredménye” – mondta Babos Ádám. 

A nőknél papírforma eredmény született az amerikai válogatott győzelmével. Itt majdnem tiz pont volt a különbség a másodikként végzett orosz csapat teljesítményéhez képest, harmadik Kína lett minimális különbséggel lemaradva közvetlen riválisával szemben.

Magyarország 17. lett a 38 induló csapat közül és a férfiakhoz hasonlóan indulási jogott szerzett a jövő évi stuttgart-i vb-re 

Végeredmény:

  1. Egyesült Államok 171,629
  2. Oroszország 162,863
  3. Kína 162,396

       ... 17. Magyarország 152,395 (a selejtezőben

A VB további prograjában szerdán és csütörtökön a férfi és női egyéni összetett, az utolsó két napon pedíg a férfi majd női tornászok szerenkénti döntőit rendezik.