• 2024 03 29

Tóth Krisztián második lett a Grand Slam-viadalon

Jó eredmények az olimpai kvalifikációs versenyen

Tóth Krisztián ezüstérmet szerzett az Abu-Dzabiban megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadalon, Csernoviczki Éva az ötödik helyen zárta a rangos tornát. Mindketten nagy lépést tettek Tokió felé.

Csernoviczki Éva a háromnapos viadal első napján lépett tatamira az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, s mindjárt két szép győzelmet aratott: az Ippon Judo Tatabánya 48 kilogrammos olimpiai bronzérmese a trónkövetelők közül a román Ungureanut és a szerb Nikolicsot is harcos judóval győzte le.

Az elődöntőben a súlycsoport egyik jelenlegi legjobbja, a mongol Munkhbat következett, rajta nem talált fogást Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa, aki a bronzmeccsen javíthatott. Végletekig kiélezett küzdelmet vívott Li Ja-nan ellen, de végül a hosszabbításos küzdelmet a kínai judós húzta be, így Csernoviczki Éva az ötödik helyen végzett.

Tóth Krisztiánra hétfőn várt komoly feladat, elvégre mindjárt a nyitómeccsén egy nagyágyúval, a grúzok világ- és Európa-bajnok klasszisával sodorta össze a sors(olás). Avtandil Csrikisvili legutóbb 2011-ben csapott össze az akkor még csak tizenhét esztendős magyar sportolóval, Tbilisziben a grúz győzelmét hirdették ki.

Abu-Dzabiban fordult a kocka, alig több mint két és fél percnyi küzdelem után Csrikisvili megkapta a harmadik intését is (Tóth Krisztián egynél járt), így Pánczél Gábor tanítványa léphetett a következő körbe.

Ott a holland Noel van’T End várt a magyar vb-ezüstérmesre. A háromszoros Grand Prix-győztes rivális 2012-ben egyszer legyőzte Tóth Krisztiánt, legutóbbi összecsapásukon, 2014ben viszont éppen az Abu-Dzabi Grand Slam döntőjében alul maradt vele szemben. A párharc ezúttal is a javunkra dőlt el, a hosszabbításban kicsikart harmadik intéssel. Bár az eredményjelzőre akciópont nem került, a mérkőzés során nem volt olyan pillanat, amikor a holland igazán veszélyeztette volna Tóth Krisztián továbbjutását.

A negyeddöntőben az egyiptomi Abd el Akher következett, ellene már az első percben kiütközött a felek közötti felkészültségi és tudáskülönbség. Tóth Krisztián vazarival és két intéssel vezetett már, amikor a harmadik percben ipponnal véget vetett a küzdelemnek.

Az elődöntőben egy régi ismerős, az ukránok junior-világbajnoka, Kedju Nabali következett. Tóth Krisztián abszolút favoritnak számított ezen az összecsapáson, hiszen a huszonnyolc éves ukrán az említett nagy diadal óta a felnőttek között nem tudott igazán komoly eredményt felmutatni. Csakhogy…

Tóth Krisztián szinte az első összekapaszkodás után fájdalmasan kapott a bal vállához, s ezután gyakorlatilag fél kézzel tudott csak harcolni. Így is sikerült előbb egy ígéretes földharchelyzetet kialakítania, de ebből Nabali még könnyedén menekülni tudott.

A párharc a hosszabbításig csordogált, csupán egy intést jegyeztek fel az ukrán neve mellé. Az aranypontos küzdelemben Nabali már döntésre akarta vinni a dolgot, vesztére, Tóth Krisztián remek ütemben vette át az akció irányítását és a hátára teremtette az ukránt, így bejutott a Grand Slam-torna fináléjába.

A döntőben a súlycsoport új ígérete, az újdonsült Európa-bajnok Mihail Igolnyikov volt az ellenfél. A huszonkét esztendős orosszal Tóth Krisztián először került szembe, s az első – egyben az aranyérmet eldöntő – párharcot Igolnyikov nyerte. A párharc első fele egyenlő erők csatáját hozta, aztán az orosz került előbb intéselőnybe, majd vazarival a vezetést is megszerezte. A Pénzügyőr SE judósa nagyon igyekezett, de nem sikerült egyenlítenie.

Tóth Krisztián a Grand Slam-torna második helyén zárt, az ezüstérem mellé egy marék dollár (a második helyezettnek háromezer amerikai dollár jár), no és hétszáz világranglistapont jár (éppen annyi, mint egy Európa-bajnoki aranyéremért) – ezzel Tóth Krisztián újabb hatalmas lépést tett a 2020-as tokiói olimpia felé.

Ungvári Attila (kékben)

A másik két magyar induló is győzelemmel kezdett, Szabó Csaba (60 kg, Kecskeméti JC) szaúdi, Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE) pedig montenegrói riválisát ütötte el a továbbjutástól, ám a folytatás egyiküknek sem sikerült, mindketten helyezetlenül zárták az Abu-Dzabiban megrendezett Grand Slam-tornát.

A folytatásra nem kell soká várni: az olimpiai kvalifikációs sorozatban novemberben hét eseményre is sor kerül, a mieinkre legközelebb november 9-től a taskenti Grand Prix-viadalon várnak újabb feladatok.