• 2024 03 28

Milák titka

Edzője beszélt az ifjú bajnokról

Hat éve dolgozik együtt Selmeczi Attila az immár háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok és „felnőtt” Európa-bajnok Milák Kristóffal, az edző számára mégis rejtély, hogy milyen energiák hajthatják a még csak 18 éves úszót.

Edzője számára is rejtély, hogy milyen energiák hajtják Milák Kristófot. A háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Százhalombattán se kapcsol takarékra. Selmeci Attila, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián három aranyérmet nyert Milák Kristóf edzője számára egyre inkább fogas kérdés az, hogy miféle emberi erőgép zakatolhat a tanítványában, milyen energiák hajthatják a világraszóló eredményeket sorozatban bemutató 18 esztendős úszót.

„Komolyan mondom, nem hittem a szememnek Buenos Airesben, amikor a betegségéből felépült Kristóf úgy tempózta végig a 400 gyorsot és olyan hajrát vágott ki, mint ha idén kutyabaja sem lett volna. Pedig akkor még három versenyszám várt rá, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nincs az az akadály, amit ne tudna átvinni. Én készítem fel, ismerem a képességeit és a hozzáállását, mégis rejtély a számomra, hogy miféle anyagból van ez a fiú – nyilatkozta Selmeci Attila az SzPress Hírszolgálatnak. – Az ifjúsági EB-n Helsinkiben bemutatott mesternégyese, majd a Glasgowban megszerzett első felnőtt Európa-bajnoki győzelme után az ifjúsági olimpia már a harmadik magas csúcs meghódítását jelentette a számára, de itt most megálljt kell parancsolni: a küldetést teljesítette, a decemberi rövidpályás világbajnokságot el kell engednie” – szögezte le a mester.

Selmeczi úgy gondolja, hogy egy újabb nagy kihívás – bármilyen elképesztő is Kristóf regenerációs képessége – már a húrok túlfeszítését jelentené, mert a fiatalok ötkarikás versenyén minden fizikai és szellemi energia tartalékát mozgósította az érdi úszóklub büszkesége.

„Hazatérve Buenos Airesből, gyorsan el kellett döntenünk, hogy induljon-e vagy sem a november 7-én kezdődő százhalombattai rövidpályás országos bajnokságon – folytatta a Milákkal immár hat esztendeje együtt dolgozó Selmeczi Attila. – Nem lepődtem meg, amikor Kristóf azonnal rávágta, hogy ott a helye, mert egy olyan élsportoló, akit mindig is a versenyek kihívásai spannolnak fel, akinek a vérébe ívódott a győzelem vonzereje és varázsa, csak megy előre, mint egy féktelen kiscsikó.”

 Így hát a tavalyi kismedencés bajnokságon 17 évesen négy aranyérmet begyűjtő újdonsült ifjúsági olimpiai bajnok két hét múlva ilyenkor már újra versenyezni fog, ráadásul úgy, hogy az edzője – éppen az utolsó feladatra gondolva - csak egy nap pihenőt adhatott neki.

„Semmilyen mércét nem állítok Kristóf elé, annak örülnék, ha a sikerektől hangos versenyévadjának a végén örömúszást mutatna be Százhalombattán. Tartok attól, hogy ha meglátja a medencét és az ellenfeleit, átszellemül és újra teljes gőzre kapcsol, nehéz lesz rávenni arra, hogy fogja vissza magát. Nem hiszem, hogy beérné három vagy négy rajttal, sokkal inkább hihető az, hogy az alapszámai, a 100 és a 200 pillangó mellett a 100, 200 és 400 gyorson, valamint az 50 és a 100 háton is el szeretne indulni. Mintha egy laza év 10 hónapja lenne a háta mögött” - mondta befejezésül Selmeci Attila.

 Rövidpályás VB megmérettetés tehát már nem következik, de közvetlenül Karácsony előtt egy levezetőnek számító ráadás verseny még beeshet, feltéve, hogy elmennek a négyszeres olimpiai bajnok Vlagyimir Szalnyikov hagyományos szentpétervári pénzdíjas versenyére, ahová Európa-bajnokként Milák is meghívást kapott.