• 2024 04 19

Birkózó vb, szombati összefoglaló

Lőrincz Tamás döntős, Kiss a vigaszágon folytatja

Szombaton Torba Erik vereséget szenvedett a vigaszágon, így nem lehetett érdekelt az esti bronzcsatában. Rajta kívül három magyar selejtezett a birkózó világbajnokság utolsó előtti napján. Nézzük mi történt velük időrendi sorrendben.

Lőrincz Tamás esélyeshez méltóan mutatkozott be a budapesti birkózó-világbajnokságon, a szombati versenynapon a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában technikai tussal nyert a legjobb 16 közé jutásért.
A háromszoros Európa-bajnok, vb- és olimpiai ezüstérmes klasszis a román George Mariea ellen kezdett a Papp László Sportarénában, és a többezres hazai szurkolótábor előtt virtuóz birkózást produkált.
Lőrincz már az első percben, villámgyors támadás végén fejlefogással lecsavarta a szőnyegre riválisát, majd kétszer könnyedén megpörgette (6-0). Amikor a szőnyegbíró felállította a feleket már csak két pont hiányzott Lőrincznek a technikai tushoz, amit alig több mint másfél perccel a meccs kezdete után egy szép mögé kerüléssel (8-0) szerzett meg.

Kiss Balázs tusgyőzelemmel kezdte meg szereplését, és bejutott a nyolcaddöntőbe a kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján, a nehézsúlyú Lám Bálint (130 kg) viszont kikapott a 16 között. A 2009-es magyar világbajnok, a 35 éves Kiss a kínai Csen Jan-annal kezdett, aki nagyon bátran ment neki a hazai klasszisnak a rajt után.
Az ázsiai volt a kezdeményezőbb az első percben, melynek végén sikerült is levinnie riválisát (0-2), majd elindított egy pörgetést, Kiss viszont még néhány centivel azelőtt, hogy 90 fokig billent volna, visszafogott (2-2) és egyenlített, amit a három bíró csak némi kupaktanács végén hagyott jóvá.
Csen a folytatásban is keményen hajtott, s egy kavarodásból ő jött ki jobban. Ismét levitte Kisst (2-4), aki viszont ezúttal is ébernek bizonyult, és visszafogott (4-4). Ez olyan jól sikerült, hogy ellenfele tusba szorult, a meccs pedig ezzel véget ért.


A BVSC klasszisát Lám, a Bp Honvéd Eb-ezüstérmese követte, aki második kiemeltként rögtön a 16 között kezdett, méghozzá a német Eduard Pop ellen.
A mérkőzés a várt kemény állóharcot hozta, legalábbis öt percig mindenképpen. Addig előbb a németet, majd a második menetben a magyart intették, lentről pedig egyikük sem tudott eredményes lenni (1-1). A későbbi intéssel Pop volt kedvezőbb helyzetben, Lámnak pedig menni kellett előre, ám a helyett, hogy ő csinált volna akciót, a német lepte őt meg egy derékra támadással, amiből négy pontért a hátára döntötte Lámot, eldöntve a meccset (1-5).
Lám így már csak a vigaszági folytatásban bízhat, amihez Pop fináléba jutására van szükség.


Lőrincz Tamás második meccsét is könnyedén nyerte, így bejutott a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjébe, Kiss Balázs viszont villámgyorsan veszített a 97 kilósok között, így nem került nyolc közé a budapesti birkózó-világbajnokságon. A háromszoros Európa-bajnok, vb- és olimpiai ezüstérmes Lőrincz a román George Mariea elleni másfél perces sikere után a litván Paulius Galkinasszal csapott össze.
A Bp. Honvéd klasszisa az első meccséhez hasonló intenzitással kezdett, a litván viszont annyival jobb volt a román birkózónál, hogy több mint egy percig kivédte Lőrincz indításait, az intést viszont nem kerülhette el (1-0). Lentről a hazai kedvenc ellenfele fejéhez forgott, úgy fogta össze Galkinst, majd billentette (3-0) és megpörgette (5-0).
A hatalmas előny tudatában Lőrincz visszavett a tempóból, ám így is nyomasztó fölényben volt. A litván folyamatosan hátrált és fogást bontott, a második menet második felében pedig újra intették (6-0). A 31 éves magyar birkózó ezt követően lentről azonnal pörgetett, s lezárta a meccset (8-0). Lőrincz az elődöntőért az üzbég Bilan Nalgijevvel mérkőzik majd.
Néhány perccel később már Kiss Balázst köszöntötte óriási tapsvihar az arénában, ahol a bolgár Kiril Milov ellen lépett szőnyegre.
A küzdelem azonban nagyon rövid ideig tartott. Kiss szinte egyből válldobással próbálkozott, Milov viszont figyelt erre, az aláforduló Kiss alá nyúlt, majd mögé került (0-2), néhány pillanattal később pedig nagyon szorosan összefogta ellenfelét és háromszor is pörgette. Mindössze 21 másodperc után így 8-0-s technikai tussal zárult a küzdelem. Hiába kért videózást Sike András szövetségi kapitány, a bírók visszanézés után sem látták úgy, hogy Kiss saját rossz akciójából került volna szőnyegre.
Kiss Balázs összetörve vette tudomásul vereségét, majd mire a televíziós stábokhoz ért az úgynevezett vegyeszónába, rosszul lett. A magyar birkózót bekísérték az orvosi szobába, de később kiderült, hogy nincs komoly baja és nem szenvedett sérülést.


Lőrincz Tamás harmadik szombati meccsén is magabiztos teljesítményt nyújtott, így bejutott a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának elődöntőjébe a budapesti birkózó-világbajnokságon, melyen Lám Bálint kiesett (130 kg). A háromszoros Európa-bajnok, vb- és olimpiai ezüstérmes Lőrincz a román George Mariea elleni másfél perces sikere után a litván Paulius Galkinast is technikai tussal verte, a nyolc között pedig az üzbég Bilan Nalgijev várt rá.
Lőrincz bevonulása királyi volt, a Papp László Sportarénát szinte teljesen megtöltő nézősereg ugyanis hatalmas ovációval fogadta a ceglédi születésű magyart, aki nagyon koncentráltnak tűnt, s a mérkőzésen végig az is volt.
Másfél perc meddő állóharc után intettek először a bírók, méghozzá az üzbég birkózót, akit Lőrincz szépen összefogott, majd kiemelte, s nagy ívben a szőnyegen kívülre dobta. Mivel a dobás közben nem fordult át Nalgijev, így az akció csak egy pontot ért (2-0). A szünetig hátralévő egy percben úgy tűnt, mindkét birkózó rápihen a második menetre, láthatóan semmit sem akartak egymástól.
A második menet elejét Lőrincz megnyomta, folyamatosan ment előre, az üzbég képtelen volt kezdeményezni. Folyamatosan csak hátrált körbe a szőnyegen, így ismét ő kapta az intést (3-0). Nalgijev hiába védekezte ki a lenti helyzetet, hátránya - különösen addigi teljesítményét látva - óriási volt. Az üzbég az utolsó percben sem tudott megújulni, Lőrincz a hajrát is uralta, azaz magabiztosan jutott az esti elődöntőbe.
A fináléért Lőrincz Tamásnak "régi jó" ismerősével, a dél-koreai Kim Hjeon Vuval kell majd megküzdenie, akitől a 2012-es olimpia 66 kilogrammos döntőjében kikapott, a tavalyi párizsi vb-n - melyen Lőrincz végül ezüstérmes lett - már 75 kilogrammban viszont a magyar kötöttfogású győzött ellene.


Lőrincz Tamás hatalmas csatában 2-1-re legyőzte dél-koreai ellenfelét, így bejutott a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának vasárnapi fináléjába a budapesti birkózó-világbajnokságon. A háromszoros Európa-bajnok, vb- és olimpiai ezüstérmes Lőrincz délelőtt a román George Marieát másfél perc alatt, a litván Paulius Galkinast pedig öt perc alatt verte technikai tussal, majd az üzbég Bilan Nalgijevet 3-0-ra győzte le. A négy között "régi jó" ismerősével, a dél-koreai Kim Hjeon Vuval csapott össze, akitől a 2012-es olimpia 66 kilogrammos döntőjében kikapott, a tavalyi párizsi vb negyeddöntőjében viszont - melyen Lőrincz végül ezüstérmes lett - már 75 kilogrammban legyőzött.
A Lőrinczet a szőnyegig kísérő hangorkán ha lehet még a délelőtti programban tapasztaltnál is nagyobb volt, az aréna ugyanis ekkorra teljesen megtelt.
A feszültség óriási volt a csarnokban, a két birkózó pedig nagyon aktív első percet produkált, melynek végén Lőrincz centikre volt a kiléptetéstől, ám riválisa nemcsak hogy el tudott forogni a zóna széléről, hanem egy pillanatra úgy tűnt, akár akciót is csinálhat, de Lőrincz is észnél volt, s végül pont nélkül zárult ez az összecsapás. Másfél perc után aztán a dél-koreait intették (1-0), lentről viszont kiválóan védekezett, a szünetig pedig nem változott az állás.
A második szakaszra keményen egymásnak feszültek a felek, a szőnyeg közepén "kínozták" egymást, de szinte egy tapodtat sem tudtak előre jutni. A nézők ekkora már extázisban hajtották Lőrinczet, akit ennek ellenére megintettek (1-1). A dél-koreai leküldette riválisát, ám óriási, szinte érthetetlen hibát követett el, mert kétszeri felszólításra sem tette a kezét a hasán fekvő Lőrincz hátára, így felállították a magyart is és állásból folytatódott a küzdelem.
Két perc volt hátra, Lőrincznek pedig pontra volt szüksége, ezért ment is előre, és sikerült újra intetnie Kimet (2-1), aki az utolsó percben sem talált fogást, az aréna pedig "felrobbant", amikor leperegtek a másodpercek.
Lőrincz Tamás ugyan ezüstérmes volt már világbajnokságon, mégis most először fog vb-döntőt birkózni, mivel a tavalyi, párizsi verseny ezüstjét utólag kapta meg a döntős orosz doppingvétsége miatt.
A vasárnapi döntőben éppen ezzel az orosszal, az eltiltását már letöltő Alekszandr Csekirkinnel küzdhet majd meg az aranyéremért.


A bolgár Kiril Milov döntőbe jutásával Kiss Balázs a vigaszágon folytathatja szereplését a kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában vasárnap, a budapesti birkózó-világbajnokság zárónapján. A kilencedik versenynapon így két magyar lép szőnyegre, miután Lőrincz Tamás döntőbe jutott a 77 kilósok között.
Lőrincz az orosz Alekszandr Csekirkin ellen vívja majd fináléját, míg Kiss a vigaszág első körében a szlovákiai Soós Tamással mérkőzik.
A szombati előcsatározások egyértelműen az oroszoknak sikerültek a legjobban, mivel mind a három kötöttfogású kategóriában fináléba jutottak birkózóik.
A vasárnapi döntők párosítása:
kötöttfogás 77 kg:
LŐRINCZ TAMÁS-Alekszandr Csekirkin (orosz)
kötöttfogás 97 kg:
Kiril Milov (bolgár)-Musza Jevlojev (orosz)
kötöttfogás 130 kg:
Szergej Szemjonov (orosz)-Adam Jacob Coon (amerikai)