• 2024 04 16

Barka Emese bronzérmes

Sastin ötödik lett

Barka Emese bronzérmet nyert a nők 57 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján. Sastin Marianna 2-0-ra elveszítette bronzmérkőzését, így ötödik helyen zárt a nők 62 kilogrammos kategóriájában.

Barka Emese bronzérmet nyert a nők 57 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján. "Nem érzem magam fáradtnak, viszonylag sima meccs volt ez. Örülök, hogy sikerült megszereznem a bronzérmet, de azért kicsit csalódott vagyok, hogy nem lett fényesebb" - mondta a harmadik helyért rendezett összecsapást követően a csalódottsága ellenére is mosolygós Barka.
Kifejtette, hogy a legnehezebb dolog számára a csütörtöki versenynap előtt az volt, hogy a szerdai, elődöntős vereségen túl tudjon lépni:
"Egyedül azzal az összecsapással kapcsolatban érzem, hogy voltak kihasználatlanul maradt lehetőségeim, ettől eltekintve végig határozottan birkóztam" - nyilatkozta Barka, aki hozzátette, örül, hogy hazai közönség előtt sikerült megmutatnia magát, és bronzérmet nyernie.
A 28 éves birkózó ezt megelőzően 2013-ban és 2016-ban is Budapesten szerzett világbajnoki bronzérmet.
 Sastin Marianna 2-0-ra elveszítette bronzmérkőzését, így ötödik helyen zárt a nők 62 kilogrammos kategóriájában.Gyermeke születése után mindössze nyolc hónappal Magyarország eddigi egyetlen női világbajnoka talán a vártnál is jobb teljesítményt nyújtott a vb-n. Szerdán egy szép győzelmet követően erősen vitatható vereséget szenvedett, majd csütörtökön a vigaszágon előbb a nigériai, majd az indiai ellenfelét is legyőzte, utóbbit az utolsó másodpercekben indított akcióval.
A helyosztón aztán az ukránok tavalyi vb-ezüstérmese, Julija Tkacs Osztapcsuk várt rá, aki kisebb meglepetésre veszített az elődöntőben.
Az esélyek az ukrán mellett szóltak, s a meccset Sastin óvatosan kezdte, láthatólag kicsit tartott vetélytársától. A bírók 50 másodperc után aktívabb birkózást kértek tőle, másfél percnél pedig megintették. A 35 éves magyar klasszisnak 30 másodperce volt, hogy akciót csináljon, ám erre nem volt esélye, ezzel pedig 1-0-ás hátrányba került. A szünetig feszült, de akciómentes harc folyt a szőnyegen, a mérkőzésvezető többször figyelmeztette a feleket a tiszta birkózásra.
A második szakaszban Tkacs nagy erőket mozgósított, Sastinnak nagyon küzdenie kellett, hogy ne engedjen akciót magán, egy perc után viszont kiléptette őt az ukrán, aki ezzel már 2-0-ra vezetett. Sastin ezt követően mindent megtett, hogy megfordítsa a meccset, ám ezúttal az utolsó pillanatokban sem tudott eredményes akciót indítani, így ötödik helyen zárta a világbajnokságot, ám ő nem kesergett, hanem kiintegetett a közönségnek megköszönve a lelkes biztatást.
A magyar női csapat így Barka Emese (57 kg) - fél órával Sastin meccse előtt szerzett - bronzérmével és két ötödik hellyel zárta a versenyt. A másik ötödik hely Németh Zsanett (76 kg) nevéhez fűződik, aki elődöntőjében súlyos térdsérülést szenvedett, emiatt nem állhatott ki a bronzcsatára.

Az ötödik helyen zárt Sastin Marianna a bronzmérkőzés után azt mondta, megérte hamar visszatérnie, és nyolc hónappal gyermeke születése után elindulnia a hazai rendezésű világbajnokságon.
"Birkóztam öt mérkőzést, ebből hármat megnyertem, ráadásul ezen az utolsón csak 2-0-ra kaptam ki egy olyan ellenféltől, akivel eddig csak egyszer meccseltem szorosat, azon kívül gyakorlatilag mindig 10-0-ra kaptam ki" - fogalmazott a Vasas 35 éves versenyzője.
Sastin kijelentette, nincs szégyellnivalója, elégedett azzal, amit elért a budapesti világversenyen. Elárulta, az elmúlt nyolc hónapban elsősorban az erő-állóképességi edzések voltak nehezek, amikor birkózni kellett, azzal már nem volt gondja.
A női szakágban Magyarország egyetlen világbajnoka a jövővel kapcsolatban titokzatosan csak annyit mondott, hogy az első dolga holnap az lesz, hogy elmegy a fiáért, minden továbbira még aludniuk kell párat edző-férjével, Wöller Ákossal.
Wöller egyébként tanítványa teljesítményével kapcsolatban ugyancsak elégedettségének adott hangot, szerinte felesége 130 százalékot teljesített.
"Ha megnézzük a sorsolást és azt, milyen ellenfeleket győzött le, erőn felül teljesített. Nem eredményben gondolkoztunk, hanem abban, hogy Mariann a maximumot hozza ki magából. Ez sikerült" - összegzett Wöller, aki szerint elsősorban a logisztika jelentette számukra a legnagyobb kihívást az elmúlt időszakban. "Szerencsére nemcsak én, hanem Mariann és a gyermekünk is profin teljesített".
Ritter Árpád, a nők szövetségi kapitánya összességében boldogan nyilatkozott az MTI-nek, ugyanis a versenyzők túlszárnyalták az előzetes elvárásokat.
"Kicsit sajnálom Sastint és Németh Zsanettet, hogy nem jött össze nekik az érem, de előbbi teljesítménye előtt külön le a kalappal, hiszen ilyen rövid idő alatt fel tudott úgy készülni a vb-re, hogy azon három mérkőzést nyerjen" - fogalmazott a kapitány, aki elmondta, a három helyezett versenyző az összes többi birkózó számára jó példa kell legyen arra, hogy igenis eredményesek tudnak lenni, és képesek kiugró teljesítményre. "Emese, Mariann és Zsanett is példakép lehet a többieknek".