• 2024 04 26

Barka Emese elődöntős, Sastin a vigaszágban reménykedhet

Birkózó világbajnokság déelőtti összefoglaló

Két negyeddöntős közül, csak az egyik járt sikerrel. Sastin csak a vigaszágban bízhat, ahogy két másik versenyző is. Szmolka viszont kikapott és kiesett. Délelőtti összefoglaló időrendben:

Barka Emese és Sastin Marianna is 5-2-es győzelemmel kezdte meg szereplését a budapesti birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján, melyen így egyaránt a nyolcaddöntőben folytatják szereplésüket. 
A napot a kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-győztes Barka (57 kg) kezdte, aki Mathilde Riviere-rel mérkőzött. A francia rivális Eb-harmadik és a vb-ötödik is volt már, ennek ellenére egyértelműen a csepeli sportoló számított esélyesnek, és ennek megfelelően is kezdte a találkozót. Az első percben ő volt a kezdeményezőbb, a csak hátráló Riviere-t ezért figyelmeztette a mérkőzésvezető. A francia birkózó ezt követően rendre lábra támadott, ám kísérletei kevés veszélyt rejtettek magukban. A szakasz harmadik percében ellenfele intése után Barka vezetéshez jutott, így 1-0-s előnnyel mehetett pihenni.
A második három percben rögtön az elején megduplázódott a magyar előny, a Riviere ugyanis szabálytalanul védekezett (2-0), egy perccel később viszont a francia sokadik lábra támadását mögé kerüléssel tudta befejezni, az ezért kapott két ponttal pedig már ő volt jobb helyzetben (2-2). Barka kissé határozatlannak tűnt, több lehetőséget nem tudott kihasználni, ám a hajrában előbb kiléptette, majd a 15 másodperccel a vége előtt levitte riválisát, így végül 5-2-re megnyerte a mérkőzést és készülhet a lengyel Jowita Maria Wrzesien elleni nyolcaddöntőre.
A C szőnyegen két meccsel később már Magyarország eddigi egyetlen női világbajnokát köszöntötte a Papp László Sportaréna közönsége. Gyermeke születése után mindössze nyolc hónappal Sastin Marianna (62 kg) nem az éremszerzés céljával készült a vb-re, ám első riválisát, a venezuelai Nathaly Griman Herrerát az esélyek alapján le kellett győznie.
Sastin a vb előtt elárulta, hogy az erejével nincs probléma, ám a birkózó mozdulatok kicsit megkoptak, s mivel kevés versenyen tudott indulni, nem is jöttek vissza tökéletesen. A selejtezőben aztán a birkózó mozdulatok is összeálltak a meccs végére, addig ugyanis több csípődobással is próbálkozott rosszul, az egyik ilyen miatt pedig hátrányba is került. Az első három perc végén ugyan egy intéssel még ő vezetett (1-0), a második szakaszban azonban a fogásából dobás közben csúszott ki ellenfele, aki szépen kontrázott és levitte őt. Sastin ugyanakkor jól reagált, és gyorsan visszafogott, ellenfele mögé került, amiért egy pontot kapott.
A 2-2 még a dél-amerikainak volt jó, ám nem sokáig bizakodhatott, mert az utolsó percben Sastin szépen mögé került, majd egy fejelés miatt büntetőponttal is sújtották ellenfelét, így a magyar birkózó
5-2-es sikerrel jutott tovább. A nyolcaddöntőben a japán Jakavaj Jukako lesz az ellenfele.

A legkisebbeknél (50 kg) szereplő Köteles Alexandra esetében a tisztes helytállás volt a cél előzetesen, s a 27 éves birkózó megfelelt a elvárásoknak. A sportágba közel tíz év kihagyás után, tavaly januárban visszatért versenyző az első menetben alaposan meglepte a svédek Eb-bronzérmesét, Fredrika Ida Peterssont, akit még az első percben kiléptetett (1-0), majd a menet hajrájában a passzív svédet intették is (2-0).
A másodikban a skandináv rivális váltani tudott, míg Köteles egyre fáradt: Petersson előbb lábra támadással mögé került (2-2), majd az ötödik perc végén egy újabb akcióval levitte és tusba szorította az addig jó küzdő riválisát.
Az érdiek junior világbajnoki ezüstérmese, Dénes Mercédesz sokkal kevésbé tudta megnehezíteni az olimpiai ötödik, venezuelai Betzabeth Arguello Villegas dolgát, aki már a szünetben 7-0-ra vezetett, majd a második szakasz elején elérte a technikai tushoz szükséges különbséget (0-11).
Szmolka Nikolettet keddi, mongol legyőzője vitte vigaszágra, ahol a a török Buse Tosunnal találkozott. Szmolka a selejtezőben vállsérülést szenvedett, ennek ellenére kiállt a szerdai meccsére, mely azonban alig egy percig tartott, Tosun ugyanis változatos akciókkal gyorsan technikai tussal (10-0) győzött.
Köteles és Dénes még a vigaszági folytatásban bízhat, amihez legyőzőik döntőbe jutására van szükség.

Barka Emese technikai tussal nyerte második mérkőzését, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a budapesti birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján, s már csak egy mérkőzést kell nyernie, ahhoz, hogy csütörtökön éremért küzdhessen.  A kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-győztes Barka (57 kg) számára a francia Mathilde Riviere 5-2-es legyőzése után a lengyel Jowita Maria Wrzesien következett, akinek eddig semmilyen komoly eredménye nem volt.
Az esélyek tehát egyértelműen a csepeliek birkózója mellett szóltak, s gyorsan kiderült, hogy Wrzesiennek nem lesz esélye a papírforma borítására.
A meccset Barka energikusan kezdte, egy perc után gyönyörűen riválisa mögé került, majd a 45 másodperccel később ismét megtette ugyanezt. A nagy hátrányba került lengyel még szünet előtt próbált faragni hátrányából, ám lábra támadása után Barka a szőnyegen ülve gyönyörűen áthúzta magán, s ezzel már 6-0-volt az előnye.
A második szakasz másfél percig sem tartott, miután a rivális újabb rontott lábra támadását egy gyönyörű négypontos dobással kontrázta meg Barka, aki 10-0-ás technikai tussal diadalmaskodott.

Sastin Marianna szoros meccsen, több intése miatt veszített japán riválisa ellen, így nem jutott be a legjobb nyolc közé a nők 62 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján. Az eddigi egyetlen magyar női világbajnok jól kezdett szerdán, a selejtezőben biztosan verte venezuelai riválisát, a folytatásban viszont nagyon nehéz feladat várt rá, ugyanis a japán Kavai Jukakóval találkozott.
A kedden 59 kg-ban világbajnok Riszako Kavaj húga nem számít olyan jó birkózónak mint testvére, mégis ő volt a meccs esélyese a fia születése után nyolc hónappal szőnyegre lépő magyar ellen.
A szőnyegen történtek alapján viszont nem lehetett különbséget tenni a két versenyző között. Az első menet rendkívül passzív küzdelemmel telt, s miután csak Sastint intették, a japán vezetett a szünetben 1-0-ra. A másodikban sem változott sokáig semmi, egy perc után a japán figyelmeztették, aki egy lábra támadással megpróbálkozott, Sastin viszont jól védekezett. Ezek után nem sokkal aztán a bírók ismét a hazai kedvencet intették, s mivel az azt követő 30 másodpercben sem volt akció, újra a japán gazdagodott egy ponttal.
Ekkor már Wöller Ákos, Sastin férje és edzője, illetve Ritter Árpád szövetségi kapitány is intést reklamált a szerintük folyamatosan szabálytalankodó japánnak, akit viszont csak az utolsó másodpercben büntettek, így pedig 2-1-re ő nyerte a meccset.
"Nagyon nehéz erre mit mondani. Nyilván akciót kellett volna csinálni, de a japánnak is csak egyetlen megindulása volt az egész meccsen, s abból sem lett pont" - mondta dühösen Wöller Ákos, Sastin férje és edzője. Hozzátette, az lett volna a minimum, hogy visszaadják az intést.
"Ami viszont a legérthetetlenebb az az, hogy a japán legalább háromszor arcra támasztott, ami figyelmeztetés nélkül azonnal intés, egy pont a szabályok szerint, nem beszélve, hogy Marian indulásait a jobb kéz eltartásával blokkolta, amiért szintén inthették volna" - mondta Wöller Ákos.
Sastint a japán még vigaszágra segítheti, amennyiben bejut a fináléba.


Az 57 kilogrammban szereplő Barka Emese magabiztos, 11-4-es győzelmet aratott a negyeddöntőben, így bejutott az elődöntőbe, s éremért küzdhet majd a budapesti birkózó-világbajnokságon.


A kétszeres világbajnoki harmadik csepeli sportoló meggyőző teljesítménnyel jutott nyolc közé, előbb francia riválist vert pontozással, majd lengyel ellenfelet vert technikai tussal.
Az elődöntőért a dél-koreai Um Dzsi Eunnal találkozott, aki Ázsia-bajnoki bronzérmesnek mondhatja magát, ám korántsem rendelkezik olyan bőséges éremgyűjteménnyel, mint Barka.
A meccset jól kezdte Barka, ő irányított, kézben tartotta a találkozót, ám amikor másfél perc után riválisát intették, egy pillanatra figyelmetlen volt, s rászaladt egy válldobásra, amivel négypontos hátrányba került. A dél-koreai akciója elnémította a közönséget, de Barkát láthatóan feltüzelte. Szinte azonnal kivitte riválisát a szőnyegről, s 4-2-re feljött, majd még a szünet előtt az ázsiai birkózó fejeléséért újabb egy pontot kapott.
A 28 éves Európa játékok-győztes magyar a második menetre lendületben maradt, előbb szép lerántással átvette a vezetést, majd a szakasz közepén gyönyörű csípődobással 9-4-re növelte a különbséget. Um ereje fogyóban volt, ám ment előre, Barka viszont magabiztosan tartotta előnyét, sőt, egy újabb levitellel végleg eldöntötte a meccset (11-4).
"Az elején volt egy pillanat, amikor nem koncentráltam eléggé, nagyon hosszan kinyúltam, de később sikerült érvényesítenem az akaratomat. Most kell egy kis idő, hogy kimenjen belőlem ez a meccs, s majd után kezdek el foglalkozni a következő ellenféllel" - nyilatkozta győzelme után a magyar birkózó, aki az esti elődöntőben a bolgárok kétszeres Európa-bajnokával, Biljana Dudovával mérkőzik.
Dénes Mercédesz (53 kg) és Köteles Alexandra (50 kg) kiesett, mivel legyőzőjük is búcsúzott.