• 2022 08 13

Szabó Tünde: a mostani tanévtől a SIOSZ a Sportiskolai program lebonyolítója

Alapkőletétel Nyíregyházán

A sportállamtitkárság együttműködést kötött a Sportiskolák Országos Szövetségével (SIOSZ), ennek értelmében a 2018/19-es tanévtől a SIOSZ a hivatalos lebonyolítója a Sportiskolai programnak - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Nyíregyházán a Bujtosi Uszoda pénteki alapkőletételén.

A sportvezető hangsúlyozta, a hazai utánpótlás-nevelés célja változatlanul az, hogy a tehetséges gyermekek számára - az ország bármely pontján - biztosított legyen a versenysport, a színvonalas edzés, s azok feltételei.
"Azért dolgozunk, hogy utánpótlás sportolóink minél fiatalabb korban szakképzett edzőkkel, jól felszerelt létesítményekben edzhessenek, olyan szakmai lehetőségekhez jutva, amelyek elősegítik tehetségük kibontakoztatását" - mondta Szabó Tünde, aki szerint ezt a célt hatékonyan szolgálja az az átfogó utánpótlás-nevelési stratégia, melyben hatévestől egészen 23 éves korig anyagilag és szakmailag is támogatja a kormány a gyermekek, fiatalok sportpályafutását.
Megjegyezte, hogy ennek első eleme a Sportiskolai program, mely szerinte stabil alapja a hazai utánpótlás struktúrának, s annak működtetése a sporttörvény tavaly hatályba lépett módosításával, a sportért felelős államtitkárság hatáskörébe került.
"Ezzel egyidejűleg megvizsgáltuk a program közel tízéves működését és a gyakorlati tapasztalatok alapján megállapítottuk, hogy szükséges a rendszer újragondolása, illetve átalakítása" - jelentette ki Szabó Tünde, akinek indoklása szerint a "fejkvóta" alapú pénzügyi támogatási rendszer nem követte az elmúlt évek változásait a sport területén, kevésbé volt ösztönző jellegű. Az új finanszírozási struktúra, a sportiskolai támogatások hatékonyabban szolgálják a program célkitűzéseit, a sportszakmai feladatok megvalósítását, s a sportiskolai rendszer szereplőinek érdekei is fokozottabban érvényre juthatnak benne.
"Természetesen ez a munka folyamatos és elképzelhetetlen az érintett létesítmények bevonása nélkül, ezért együttműködési megállapodást kötöttünk a Sportiskolák Országos Szövetségével a program működtetésével összefüggő feladatok ellátása érdekében" - mondta az államtitkár.
Az együttműködés keretében a SIOSZ, mint a sportiskolák országos, általános hatáskörrel működő érdekképviseleti szervezete, felelős a sportiskolai feladatellátáshoz kapcsolódó költségvetési támogatási rendszer hatékony lebonyolításáért, és szakmai kapcsolatot tart mind a sportiskolákkal, mind a sportállamtitkársággal. Ezen felül javaslatot tesz a program szakmai tartalmával, koncepcionális fejlesztési irányaival kapcsolatban, valamint elősegíti a szakmai párbeszédet és ellátja az intézmények érdekképviseletét.
A pénteki alapkőletételen elhangzott, hogy az új nyíregyházi uszoda csaknem 2,5 milliárd forintból épül meg, s a létesítmény elsősorban a vízilabda utánpótlás-nevelést szolgálja majd.
Az építkezés előkészületei 2016-ban kezdődtek az önkormányzat és az Aqua Sport Egyesület együttműködésében, a megvalósításra a jelenleg a vízilabda ob II-ben szereplő egyesület nyújtott be pályázatot a Magyar Vízilabda Szövetséghez. A beruházás hetven százalékban a társasági adóból (TAO) befolyt összegekből, valamint az állam által biztosított 750 millió forintos önerőből valósulhat meg a tervek szerint 2019 szeptemberére.
A Continental Aréna mellett épülő uszodában kialakítanak egy szabványos, ötvenméteres, tízpályás, 220 centiméter mély versenymedencét, egy 25 méteres tanmedencét, megépül a 250 férőhelyes galériás nézőtér, helyet kapnak az épületben a sportolói, bírói, edzői öltözők, valamint a hozzájuk tartozó vizesblokkok, az orvosi szoba, valamint az egyéb kiszolgáló helyiségek.
A komplexum alkalmas lesz hazai és nemzetközi, regionális felnőtt és utánpótlás vízilabda-mérkőzések, úszó- és szinkronúszó versenyek, edzőtáborok megrendezésére, illetve a környék iskolásainak és óvodásainak úszásoktatását is biztosítja.
Az eseményen Szabó Tünde azt mondta: a nyíregyháziak nagy álma volt egy fedett uszoda megépítése, amely kiszolgálja az utánpótlás-nevelést, a verseny- és a szabadidősportot. A TAO-támogatással kapcsolatban elmondta, ez a támogatási forma már mintegy háromszáz létesítmény építéséhez és fejlesztéséhez járult hozzá szerte az országban.
A pénteki eseményen részt vett Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség szeptember végén megválasztott új elnöke is.
Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, meghatározó beruházás indult el a belváros szélén, a Continental Aréna és az új jégpálya közvetlen szomszédságában. Megjegyezte, az épülő uszoda építését és későbbi használatát korszerű infrastruktúra, négysávos út és korszerű közműhálózat szolgálja ki.