• 2024 03 29

Európa-bajnok a 4x200m es férfi gyorsváltó

A magyar úszósport 100. Eb-aranyérmét nyerte a csapat az új országos csúccsal

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltó országos csúccsal aranyérmet nyert a római úszó Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

    A 2017-es indianapolisi junior világbajnokságon aranyérmes együttes júniusban a Duna Arénában rendezett világbajnokságra "állt újra össze", akkor 7:06.27 perces országos csúccsal lett ötödik, most ebből közel egy másodpercet faragva, 7:05.38 perccel zárt az élen.
    Mészáros Dániel kikerült a négyesből a selejtező után, helyére Milák Kristóf érkezett, így vele, Márton Richárddal, Németh Nándorral és Holló Balázzsal újra összeállt a vb-ötödik, 2017-es junior világbajnok váltó.
    A küzdelem csak a záróemberig, az olimpiai bajnok Milák Kristóf vízbe ugrásáig volt szoros, a Honvéd klasszisa ugyanis gyakorlatilag faképnél hagyta a mezőnyt, így nagy fölénnyel diadalmaskodott a váltó.
    "Az elmúlt időszakban azért már többször úsztunk együtt, a jövőben azért ez még jobban össze fog állni, jó lenne egy hét perc körüli időt megcélozni" - mondta Márton Richárd.
    Németh Nándor elmondta, mindenképpen ő szeretett volna elsőnek úszni, és tisztában volt azzal, hogy éremesélyes a gárda.
    "Miután újra összeállt ez a csapat a világbajnokságon, tudtuk, hogy ezt nyomni kell. Ez az első nagy eredményünk, amit szerintem tornászhatunk még felfelé, nemsokára pedig itt egy olimpia, ahol dobbanthatunk. Az elején sikerült jól indítanunk, a végére pedig bedobtunk egy torpedót a vízbe" - utalt Milákra Németh.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, férfi 4x200 m gyorsváltó:
1. Magyarország (Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf) 7:05.38 perc
2. Olaszország (Marco De Tullio, Lorenzo Galossi, Gabriele Detti, Stefano Di Cola) 7:06.25
3. Franciaország (Hadrien Salvan, Wissam-Amazigh Yebba, Enzo Tesic, Roman Fuchs) 7:06.97